Vučićev izaslanik o miru i zajedništvu Hrvata i Srba

HINA/ Daniel KASAP / dk

Izaslanik srbijanskog premijera Vladimir Božović rekao je u četvrtak u Zagrebu da Srbija u povodu pravoslavnog Božića šalje poruku mira i zajedništva, nadajući se dobroj suradnji s vladom premijera Andreja Plenkovića na političkoj, ekonomskoj i kulturnoj razini.

“Mi smo poslali poruku mira, zajedništva, najboljih mogućih odnosa (…) Ja se nadam u 2017. suradnji na svim razinama, političkoj, ekonomskoj i kulturnoj”, izjavio je Božović novinarima na Božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća.

Najavio je obilježavanje raznih jubileja srpskih manastira u Hrvatskoj koji “predstavljaju hrvatsku kulturnu baštinu, europsku kulturnu baštinu i kršćansku baštinu”.

Plenković, koji je također bio na domjenku, ponovio je kako njegova vlada šalje poruke dijaloga, suradnje, suživota tolerancije i okrenutosti budućnosti.

Napomenuo je kako je Hrvatska – nakon pravednog, obrambenog rata u kojemu je bila žrtva velikosrpske agresije – ostvarila slobodu i neovisnost, društvo koje je dosegnulo najviše demokratske vrijednosti i u poštivanju ljudskih i manjinskih prava.

Božović se osvrnuo na Plenkovićevu izjavu da će vlada pokrenuti 2017. najširi mogući društveni dijalog o prošlosti i težiti ka najširem mogućem društvenom konsenzusu, ponovivši riječi premijera Aleksandra Vučića “da se nadamo da nikada više neće biti Jasenovca, da nikada više neće biti Oluje, da nikada više neće biti ubijanja ni progona”.

Također je ponovio da Beograd traži za Srbe u Hrvatskoj ono što jamči i daje Hrvatima i drugim manjinama u Srbiji.

“Ni pedalj više ni pedalj manje”, rekao je Božović i iznio podatak da je od 570 udžbenika potrebnih za program srpskog školovanja u Hrvatskoj tiskano njih samo 115.

Ponavljajući nužnost suradnje i zajedništva, istaknuo je “da se ne trebamo dijeliti na Hrvate i Srbe, katolike i pravoslavce”. “Postoje samo ljudi i neljudi, čovjek i nečovjek”, rekao je Božović.

Komentiraj