HINA/ TANJUG/ JAROSLAV PAP

Vučićev govor izazvao oštre kritike

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u nedjelju je izjavio kako je ‘Slobodan Milošević bio veliki lider’, te kako se ‘danas u Kninu vijori šahovnica koje tamo nikad nije bilo’. Njegove su riječi izazvale oštre kritike u Hrvatskoj.

Bivša premijerka Jadranka Kosor oglasila se preko Twittera. “Jasno je Vučić, pričom o šahovnici, rekao da Knin nikada nije bio hrvatski. Odmah bih povukla veleposlanika iz Beograda”.

Politolog Dejan Jović, pak, poručuje kako je Vučićev govor bio morbidan. “Vučićev govor u Kosovskoj Mitrovici bio je prilično morbidan. Omča, lomača, nebo s kojeg se nitko ne vraća, ambis, ivica, glave krvave, ruke polomljenje, strijeljanje, nestajanje, grobovi… “Ubio nas je 20. vek!”, i takve stvari… Zabrinjavajuće teške riječi”, napisao je na Twitteru.

Politolog Vlatko Cvrtila u razovoru za HRT kazao je kako Vučić nije iznenadio, već je samo nastavio retoriku iz 1990-oh godina. “On se neće promijeniti, mi ga znamo, možda može fascinirati nekoga iz Bruxellesa, Berlina ili Pariza. U govoru je jasno pokazao da narode u svojem okruženju promatra kao one koji bi trebali biti potčinjeni Srbiji. S njim će se jako teško postizati bilo kakvi dogovori”, kazao je.

Politolog Marinko Ogorec naveo je kako je Vučiću potrebno izvanredno stanje, nered i kao, poput onoga koji se dogodio u nedjelju kada je spriječen u odlasku u mjesto Banje, on tada najbolje funkcionira.

Komentiraj