Vučić: Zaštit ćemo interese Srbije ako Austrija i Slovenija suspendiraju Shengen

HINA/ TANJUG / ZORAN ZESTIC

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić poručio je u utorak da će Beograd slijediti mjere koje se očekuju u Austiji i Sloveniji nakon što je Beč najavio suspendiranje Shengenskog sporazuma zbog migranstke krize.

Vučić je rekao kako “ovih dana treba očekivati da Austrija suspendira Shengenski sporazum”, te da će “odmah potom to učiniti i Slovenija”.

“Mi smo spremni pomoći još više makedonskoj policiji i poslati tamo dodatne policijske snage…U svakom slučaju, znat ćemo zaštititi i naše državne i nacionalne interese”, rekao je novinarima srbijanski premijer, najavljujući da će “tijesno surađivati” sa europskim zemljama, uvjeren da će Srbija uspijeti sačuvati mir i stabilnost.

“To neće biti jednostavno, mada se broj izbjeglica smanjuje, ali zbog zime, a ne zbog politike koja se prema njima provodi”, ocjenio je Vučić.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić rekao je ranije u utorak da će Srbija poduzeti odgovarajuće mjere ako Hrvatska, Slovenija i Austrija povuku jednostrane poteze u upravljanju migrantskom krizom.

Dačić je nakon sastanka sa svojim slovenskim kolegom Karlom Erjavcom rekao kako je važno da sve zemlje na balkanskoj migrantskoj  budu uzajamno informirane o mjerama i aktivnostima koje se poduzimaju.

Takvu poruku je, prema Dačićevim riječima, svom slovenskom kolegi posalo i srbijanski premijer Aleksandar Vučić koji se ranije danas odvojeno sastao s Karlom Erjavecom.

“Srbija traži i očekuje od EU da se uspostavi i definira jasna europska politika o migrantskoj krizi”, rekao je Dačić novinarima nakon sastanka s Erjavcom.

Komentiraj