EPA/Djordje Savic

Vučić ulazi u posljednji tjedan kampanje s potporom više od polovice birača

Pobjeda srbijanskog premijera Aleksandra Vučića na predsjedničkim izborima 2. travnja u Srbiji ne bi trebala biti sporna i on može očekivati više od polovice glasova biračkog tijela, dok bi u drugom krugu – ukoliko ga bude – odnio uvjerljivu pobjedu s više od 60 posto glasova, pokazuju posljednja ispitivanja javnog mišljenja objavljena u Beogradu.

Srbiju od predsjedničkih izbora dijeli još samo jedan tjedan, a rezultati anketa i istraživanja idu u korist aktualnom predsjedniku vlade i predsjedničkom kandidatu vladajuće koalicije predvođene Srpskom naprednom strankom.
Posljednji podaci agencije Faktor plus Vučiću daju prednost koja bi mu mogla donijeti pobjedu u prvom krugu jer je i dalje prvi među predsjedničkim kandidatima s rejtingom od 53,3 posto.

Bivši pučki pravobranitelj Saša Janković u posljednjem je tjednu zabilježio skok popularnosti – na 15,1 posto, što je za četiri postotka više nego prije sedam dana.

Nekadašnjeg šefa diplomacije i predsjedatelja Opće skupštine UN-a Vuka Jeremića podržava 8,6 posto birača, a ocjena istraživača je da Jeremić nije uspio animirati mlađi dio inače nezainteresiranog biračkog tijela, što je djelomice uspjelo Saši Jankoviću i sve popularnijem Ljubiši Preletačeviću Belom alias Luki Maksimoviću, koji svojom atipičnom kampanjom i komunikacijom s biračima dosad bilježi potporu 7,5 posto.

Ankete bilježe i pad Vojislava Šešelja s više od sedam na 5,5 posto, jer je – po ocjeni istraživača – svoje javne nastupe sveo “na šale i doskočice umjesto na program”.
Predrag Lacmanović iz agencije Faktor objašnjava da bi i Vučićev rejting mogao neznatno pasti, što se tumači “uspavanošću” birača vladajuće koalicije – naprednjaka i socijalista, koji su se, kaže Lacmanović “uljuljkali zbog pozitivnih rezultata istraživanja posljednjih tjedana”.

Prema rezultatima prethodnih istraživanja, Aleksandar Vučić bi pobijedio na predsjedničkim izborima u Srbiji i slučaju da bude drugog kruga, kad bi osvojio više od 60 posto glasova.

Vučićevi protukandidati bi, ako se plasiraju u drugi krug, pojedinačno mogli računati na podršku manje od 30 posto birača – Saša Janković 26,6 posto, a Vuk Jeremić 27,5. Ako bi se u drugom krugu sučelili Vučić i Šešelj, uz izlaznost od 45 posto, Vučić bi dobio 70,6, a Šešelj 16,4 posto glasova.

Predsjednički izbori u Srbiji bit će održani 2. travnja, u izbornoj utrci sudjeluje 11 kandidata, a Republičko izborno povjerenstvo (RIK) službeno je utvrdilo da u Srbiji ima ukupno 6.724.172 birača, dok će za izbore biti tiskano  6.757.793 glasačka listića.

Petogodišnji mandat aktualnom šefu države Tomislavu Nikoliću prestaje u svibnju.

Komentiraj