Vučić u novom dramatičnom obraćanju: “Neće biti hrane, pred nama je najteža zima u zadnjih 70 godina”

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u petak je imao novo dramatično televizijsko obraćanje. Ustvrdio je da Srbija neće imati dovoljno hrane, a otkrio je i da ‘sa strepnjom iščekuje pozitivnu vijest o velikom ulaganju’ koje bi moglo stići u Srbiju, no o njemu nije htio otkriti puno detalja.

“Moramo razmišljati hoćemo li imati dovoljno benzina, ugljena i plina, hoćemo li moći preživjeti! Zima koja dolazi bit će najteža u povijesti u zadnjih 70 godina. Problem je što nitko nikoga ne želi čuti, osim svog navijačkog stava. Sigurno je da će biti nestašice hrane”, rekao je i dodao da energenata ima dovoljno. No, kako kaže, ‘zbog sumanute politike sa svih strana’ oni neće biti dostupni.

Također, Vučić je upozorio i da četvrtina svjetskog tržišta neće imati kruha. “Pogledajte cijene žita na tržištu nakon što je Indija zabranila izvoz žita”, rekao je pa se požalio da Srbija snosi velike posljedice zbog toga što nije uvela sankcije Rusiji.

“Sedam američkih producenata, redatelja i glumaca odbilo je doći u Srbiju jer nismo uveli sankcije. Trpimo ogromnu štetu, ali ne tražim zahvalnost ni od koga. Bilo bi lijepo da je veleposlanik Ruske Federacije bio malo više korektan kad je govorio o tome, ali ne radimo to zbog njih, nego zbog sebe jer znamo koliko su sankcije nepoštene. Živjeli bismo 10 puta bolje kad bismo uveli sankcije Rusiji, ali nećemo to učiniti”, rekao je.

Komentirao je i inflaciju: “Na tjednoj razini se bavimo cijenom dizela i benzina. Ja sam kriv za to. Mi od nafte ostvarujemo ključni prihod, Nemoguće je održati državu ako ne dobijemo određene novce. Gubimo mjesečno 36 milijuna eura. Sve zato da bismo plaćali nižu cijenu goriva. Ovo je neizdrživo. Struju smo trebali poskupiti prije 10 godina, ali sada ne možemo. Ljudi to ne mogu podnijeti”.

Prema Vučičevim riječima, nuklearni sukob je – realan. “Svi bi htjeli mir, ali da ona druga strana bude poražena. Bit će većeg rata nego što je to sada slučaj. Kineski predsjednik je upozorio Europu da mora povesti računa o sigurnosti jer ova mala, ograničena kriza u Ukrajini može postati uzrok velikih globalnih sukoba. Ja te sukobe očekujem najesen i zato očekujem tešku zimu. Veći sukob je realnost. Veće su šanse da se dogodi nego da se ne dogodi”, rekao je, kako prenose tamošnji mediji.

Otkrio je i ‘veliku vijest’ za investiciju neimenovanog automobilskog giganta u Srbiji. “Skočit ću u odijelu u bazen na Tašmajdanu, ako dobijemo taj posao. Nakon toga – završio sam posao za Srbiju. Bila bi to najveća pobjeda za Srbiju. U igri su još dvije zemlje, a mislim da smo bolji od njih u svemu osim u jednoj stvari”, izjavio je, misleći pritom na sankcije Rusiji.

Istaknuo je i da mu je skupina G7 ‘otvorila oči’. “U skladu s europskim i euroatlantskim načelima ne dam teritorijalni integritet Srbije kao što ni oni ne daju teritorijalni integritet Ukrajine. Odlučio sam se držati načela G7, ima li nešto važnije od toga. Nije slučajno Medvedev spomenuo presedan Kosova”, rekao je.

Članice G7 Srbiji su poručile da svoju politiku uskladi s EU-om i uvede sankcije Rusiji. Evo kako je to komentirao Vučić: “Svima sve govorim u lice, a oni meni govore triput gore nego što je poručila skupina G7. Ako Rusija radi teže zločine od onoga što je Srbija radila, zašto ste onda Srbiju bombardirali? Zašto ‘mangupi’ ne bombardirate onda Rusiju? Nemam dlake na jeziku da im kažem sve u lice”.

Upitan za komentar činjenice da je dobar dio srpske javnosti protiv uvođenja sankcija Rusiji, Vučić je zaključio: “Stvarno? Pa, što sad? I moja tetka je, moj otac je i ja sam. I što sad s tim? Kakve to veze ima s vođenjem države? Nikakve. Mi smo 80 dana izdržali i cijena koju plaćamo ogromna je i mi suštinski nemamo izlaz na tržište kapitala. Ne najavljujem uvođenje sankcija, borit ćemo se dok god možemo da čuvamo svoju politiku. I tu politiku vodimo ne zbog toga što imamo nešto od neuvođenja sankcija”.

Komentiraj