VUČIĆ: “Trudio sam se da nijednom riječju ne kažem ništa loše o onima koji su odlučili otići na proslavu”

 

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u petak je održao konferenciju za novinare na kojoj je govorio i o odlasku Borisa Miloševića u Knin te o obilježavanju obljetnice Oluje.

Oluju je prvo spomenuo govoreći o Kosovu i priznanju Kosova. “Ako je suština da ne smije da se misli srpskom glavom, a da idemo da slavimo “Oluju”, ili da se usuglasimo sa prištinskim viđenjem iz 1999, onda to nema smisla.”, rekao je Vučić.

Na novinarsko pitanje što misli o odlasku potpredsjednika hrvatske Vlade Borisa Miloševića u Knin, kazao je: “Oluja je za mene najveće etničko čišćenje na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata. Neka mi netko kaže ako ima veće, ima u Aziji, ima u Africi, ali u Europi nema. Trudio sam se da nijednom riječju ne kažem ništa loše o onome i onima koji su odlučili otići na proslavu Oluju. Mi smo imali komemorativni skup, dan žalosti, a oni su odlučili da odu na proslavu dana pobjede. Ja sam prije razgovarao s Pupovcem, nismo se usuglasili. Mislim da su trebali donijeti odluku u odgovoru i sa Srbijom”, kazao je.

Dodao je da je u posljednjih šest mjeseci u hrvatskim medijima napisano 1014 tekstova protiv njega te kako je to sve smišljeno. Na pitanje o kritikama hrvatskih medija kaže da samo treba vidjeti je li ijedan hrvatski medij rekao išta o komemoraciji.

“Da me natjerate da dam podršku za taj čin, niti hoću niti mi pada na pamet. Ako su htjeli pokazati da ih ne interesira stav Srbije, to su uspjeli”, vratio se ponovno na temu Miloševića u Kninu.

“Nažalost i u Srbiji postoje mediji koji misle da će biti više “in” ako se dodvore zagrebačkoj čaršiji. Nikada nisam, niti ću pružiti podršku za čin veličanja i svečanog obilježavanja Oluje, to se ne slavi. Srbiju nećete uspjeti uvući u proslavu Oluje. To što želite da kažemo da Oluja nije zločin, ja nikada neću reći. Možete mi glavu skinuti to neću reći”, rekao je Vučić.

Vučić je pozvao sve u Beogradu da se ne ponašaju kao Hrvati i dodao da nikoga ne treba medijski linčovati.

“Nemojte biti kao oni, ne gledajte Zagreb, ali ne trebamo mi nikoga medijski linčovati, ali ne trebamo ni slaviti takvo etničko čišćenje. Razgovarao sam s ocem djece koja su preminula na Petrovačkoj cesti, koji je rekao da se ja nisam sjetio njegove dvoje djece, nitko ne bi. Ne mogu zaboraviti tu djecu, gledat ćemo da pomognemo toj porodici koliko god bude trebalo. Želim da ostane nezaborav na dječaka i djevojčicu koji su krivi samo zato što su Srbi i što su bili u izbjegličkoj koloni i ne pada mi na pamet da takvo nešto slavim”,rekao je Vučić.

Komentirao je i položaj Srba u Hrvatskoj: “Kada sam bio u posjeti, Grabar-Kitarović je bila vrlo prijatna i imali smo koristan razgovor. Ali posjetio sam jednu srpsku familiju, da ne govorim da su ljudi počeli da pričaju normalno tek kada su spustili rolete, kao da će one nešto da nas spasi…toliko to govori o strahu našeg naroda u Hrvatskoj”.

Komentiraj