Srbijanski premijer Aleksandar Vučić u utorak je održao izvanrednu konferenciju za novinare, na kojoj je poručio kako je u ponedjejak napustio Bruxelles ‘zbog vitalnih vrijednosti’, prenose RTS.

“Nisam napustio pregovore i zaustavio proces, već samo pokazao našu tablicu vrijednosti i čvrsto stao iza nje”, kazao je u utorak Vučić dodajući da mora štititi vrijednost na kojima počiva srpsko društvo. “Mi nikoga na mrzimo i s nikim ne želimo sukobe. Želimo sa svima razgovarati. Ali, nismo ni narod ni država koju će bilo tko ponižavati. Srbiju nikada nećete moći gaziti, zgaziti ni ponižavati”, poručio je srbijanski premijer.

Dodao je kako su s tablicom vrijednosti ušli u pregovore i kako se nada da će s njom iz njih i izaći kao članica Europske unije. Ako ne postanu dio Unije, kaže, Srbija će biti moderna država s europskim vrijednostima. “Ali, biti ćemo zemlja koja nije pogazila svoje vitalne principe”, ističe.

Vučić kaže kako je otvaranje poglavlja 26 blokirala samo Hrvatska. “Nikakav razlog nisam dobio što to Srbija nije učinila. Odgovora nema, tišina… Kako i da bude kad 27 zemlja podržava, a samo jedna ne podržava. Kako da kažem nešto protiv 27 članica ili kako da kažem da je jedna članica pametnija od tih 27”, pita se Vučić. Naglasio je kako je američki potpredsjednik Joe Biden danas razgovarao s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, te mu ukazao na neophodnost otvaranja poglavlja. “To nije bilo dovoljno”, kaže.

Poručio je kako Europa nije ‘nešto što Srbiju može učiti oni za koje su partizani bili teroristi, a ustaše vojska, oni koji se boje srpskih čokoladica i oni koji smatraju da cijela povijest počinje floskulom o velikosrpskoj agresiji’.

Srbija je, inače, danas na međuvladinoj konferenciji o pristupanju otvorila pregovore u još dva poglavlja – 5 Javne nabave i 25 Znanost i istraživanje, čime se ukupi broj otvorenih poglavlja popeo na šest. Srbija je dobila kandidatski status 2012., a pregovori su proglašeni otvorenima u siječnju 2014. Prva dva poglavlja otvorena su u prosincu 2015. i jJoš dva u srpnju 2016.

Komentiraj