Srbijanski premijer Aleksandar Vučić poručio je u petak kako “nema ništa protiv” da Srbi u Hrvatskoj dobiju ista prava kao što ih imaju Hrvati u Srbiji, te je hrvatskim Srbima obećao pomoć vlade Srbije da unaprijede svoj položaj i svoje institucije u Hrvatskoj.

“Nemamo ništa protiv da Srbi u Hrvatskoj imaju ista prava u Hrvatskoj kao što imaju Hrvati u Srbiji, kojih je četiri ili čak osam puta manje nego Srba u Hrvatskoj”, odgovorio je Vučić novinarima komentirajući teme o kojima je danas razgovarao s predsjednikom Srpskog nacionalnog vijeća i saborskim zastupnikom Miloradom Pupovcem.

Teme su bile odnosi Srbije i Hrvatske, položaj Srba u Hrvatskoj, te mogućnosti i načini na koje im Srbija može pomoći.

Vučić je rekao kako Srbija “po svaku cijenu” pokušava slati dobre poruke i ne odgovarati na provokacije, ali istodobno brine kako se hrvatske vlasti odnose prema Srbima.

Poslije sastanka s Pupovcem, vlada Srbije naglasila je u priopćenju opredijeljenost Beograda za dobrosusjedske odnose sa Zagrebom, a Vučić i Pupovac razmijenili su mišljenja o načinu na koji vlada Srbije “može pridonijeti rješavanju teškoća s kojima se Srbi u Hrvatskoj suočavaju, kao i unaprjeđenju njihova položaja”, istaknuto je u priopćenju poslije sastanka.

Najavljena je i spremnost srbijanske vlade da pomogne institucijama srpske zajednice u Hrvatskoj “u jačanju njihovih programskih kapaciteta, poglavito u sferi obrazovanja i kulture”, uz očekivanje da će “unaprjeđenje položaja Srba u Hrvatskoj i rješavanje objektivnih teškoća biti rješavano u njihovom dijalogu sa vladom Hrvatske”.

“Premijer Vučić je još jednom istaknuo opredjeljenost Srbije za dobrosusjedske odnose s Hrvatskom, rješavanje otvorenih pitanja, kao i regionalnu suradnju i suradnju u okviru eurointegracija, s ciljem obnove povjerenja i očuvanja stabilnosti”, navedno je u priopćenju poslije sastanka Vučić-Pupovac danas u Beogradu.

Komentiraj