Srbija je dovoljno jaka da brine o svome narodu i nikome više neće dopustiti pogrom poput onoga u Oluji, te nikada neće zaboraviti žrtve koje je srpski narod pretrpio progonom i zločinima, poruke su sa središnjeg skupa u Srbiji održanog u četvrtak u povodu obilježavanja Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u vojno-redarstvenoj akciji Oluja.

Pred nekoliko desetaka tisuća ljudi, na središnjoj manifestaciji u znak sjećanja na stradale i prognane u Oluji, održanoj u naselju Busije kod Beograda, govorili su srbijanski premijer Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i patrijarh srpski Irinej.

Središnjoj manifestaciji nazočili su i drugi najviši državni dužnosnici Srbije i i politički vrh Republike Srpske, velikodostojnici SPC-a, te predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća (SNSV) MIlorad Pupovac.

“Ne vjerujem u kolektivnu krivnju i nikada neću reći da su za vašu nesreću krivi svi Hrvati. Nisu. Krivi su oni koji su bacali bombe, pljuvali na vas dok ste u kolonama bježali sa svojih ognjišta. Koliko je tih – to trebaju izbrojati sami Hrvati, zbog njih samih. Koliko na to budu spremni – o tome će ovisiti i njihova budućnost”, poručio je srbijanski premijer Vučić, ocijenivši da nikad nije govorio pred brojnijim mnoštvom ljudi.

Vučić se ispričao prognanicima za nerazumijevanje koje su, bježeći iz svojih domova, doživjeli 1995. i od svojih sunarodnjaka u Srbiji.

“Divni i ponositi Krajišnici, od Like, Banije i Korduna i svih mjesta – jedno veliko oprostite što su postojali oni u Srbiji koji su u trenutku zločinačke akcije Oluja okretali glave od vas i nisu brinuli u svom narodu”, rekao je Vučić.

On je poručio i da više nikad neće biti “oluja”. “Oluja više neće biti jer je Srbija dovoljno jaka da brine o svom narodu i nikome više neće dopustiti taj pogrom”, rekao je srbijanski premijer.

“Žrtve su uvijek više posramljene od zločinaca, ali vi niste pogriješili, niste zaslužili pogrom, bježanje, pljuvanje i kamenovanje. Ne sramite se, zato što se oni ne znaju sramiti ni ustaških povika, ni toga što žele sreću izgraditi na tuđoj nesreći”, rekao je Vučić.

“Njihov će križ zauvijek biti iskrivljen i kukast, naš nikad”, rekao je Vučić. Rekao je da je Srba u Hrvatskoj danas za 90 posto manje. “To nije politika, to je istrijebljenje jednog naroda, to je konačno rješenje i to je zločin… A slaviti to… Slavi se ne to što je netko nešto dobio, već što je netko sve izgubio”, rekao je Vučić.

Milorad Dodik rekao je kako su se “raspadom Jugoslavije stvorile jedna hrvatska i dvije srpske države – Srbija i Republika Srpska”. “Branimo naše dostojanstvo, branimo naše živote, naše poštenje… Mi smo jedan narod i ostat ćemo jedan narod” u Srbiji i Republici Srpskoj, poručio je Dodik.

Patrijarh srpski Irinej, koji je tijekom večeri predvodio vjerski obred za sve stradale Srbe u akciji Oluja, poručio je kako “Srbi i Hrvati umjesto mržnje trebaju graditi mir, ljubav i toleranciju”, ocijenivši istodobno da “šutnja Europe na veličanje ustaštva u Hrvatskoj” otvara pitanje “je li opravdana želja” Srbije da postane članicom EU-a.

Po ocjeni patrijarha Irineja, “veličanje i slavljenje zločinaca” danas u Hrvatskoj i oživljavanje ustaške i fašističke ideologije unosi strah i nesigurnost kod Srba u Hrvatskoj, dok “Europa to mirno promatra”, a “šutnja Rimokatoličke Crkve i njezinih predstavnika na sva ta zbivanja ozbiljno zabrinjava”.

Poruka patrijarha Irineja je da su “Srbi i Hrvati, htjeli ili ne, najbliži jedni drugima i zato pozvani da grade mir i prijateljstvo”, kao i da “zajedno grade budućnost”.

Komentiraj