VUČIĆ ‘Rusija spremna uključiti se u dijalog Prištine i Beograda ako uđe SAD’

Autor:

Beograd, 16.10.2017.- Predsjednik Srbije Aleksandar Vuèiæ poruèio je u ponedjeljak da je službeni Beograd spreman za održavanje trilateralnog sastanka Srbija-Hrvatska-BiH, ocijenivši tu trilateralu najvažnijom za regiju zapadnog Balkana. Na slici Aleksandar Vuèiæ tijekom zajednièke tiskovne konferencije nakon sastanka s predsjedavajuæim Predsjedništva BiH Draganom Èoviæem. 
foto HINA/ TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ ua

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je tijekom posjeta Moskvi da je Rusija spremna uključiti se u dijalog Beograda i Prištine ukoliko format tih pregovora bude promijenjen i u posredovanje između dviju strana se uključe Sjedinjene Američke Države, čiju potporu traže kosovski Albanci, prenose u srijedu srbijanski elektronički mediji.

Srbijanski šef države rekao je kako je od ruskog predsjednika Vladimira Putina, s kojim se jučer sastao, dobio potvrdu da je ruska strana spremna sudjelovati u srpsko-albanskim pregovorima o normalizaciji stanja na Kosovu bude li pokušaja da se proširi format dijaloga i u njega se uključi SAD, navode mediji.

“Postigli smo neku vrstu dogovora, ako bude pokušaja i namjere da se širi format sudionika i posrednika u razgovoru između Srba i Albanaca, Beograda i Prištine, ako bi Amerikanci željeli postati dio tog formata. Pitali smo bismo li smjeli reći da bi se s naše strane uključila Ruska Federacija i on (Putin) je potvrdno odgovorio”, rekao je Vučić na sastanku s predsjednicom Vijeća Federacije Valentinom Matvijenko.

Putin i Vučić razgovarali su jučer dva i pol sata u Moskvi i potom održali zajedničku konferenciju za novinare na kojoj je ruski predsjednik istaknuo kako Kremlj podržava teritorijalni suverenitet i cjelovitost Srbije, politički dijalog Prištine i Beograda i zajedničku odluku koja bude u interesu dviju strana, sukladno rezoluciji Vijeća sigurnosti  UN 1244.

Kako je Vučić rekao, ako Albanci budu željeli Amerikance u pregovorima, srpska strana tražit će da za stolom sjede i predstavnici Rusije “kako bi ti pregovori imali validnost”.

“Za nas je to logično, jer Rusija nije priznala jednostrano proglašenu neovisnost Kosova. Samo tražimo ravnopravan odnos po tom pitanju. O ovome nismo mogli ranije govoriti, jer nismo imali zeleno svjetlo ruskih državnih organa. Sada imamo i možemo govoriti o tome”, prenijela je Vučićevu izjavu iz Moskve agencija Tanjug.

Srbijanski predsjednik predvodi državno izaslanstvo u trodnevnom posjetu Rusiji, a jučer je potpisano nekoliko međudržavnih sporazuma, među kojima i aneks sporazuma iz 2012. kojim se Srbiji omogućuje reizvoz ruskog plina.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.