HINA/ TANJUG/ Dragan Kujundzic

VUČIĆ ‘Pokretanje unutarnjeg dijaloga o Kosovu ne znači i priznanje’

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u ponedjeljak da njegov poziv na unutarnji dijalog o rješavanju kosovskog problema ne znači priznanje neovisnosti Kosova.

“Ovo je samo poziv na dijalog, rješenja nisu gotova… Neću izlaziti s rješenjima dok ne čujem stajališta kompletnog društva”, rekao je Vučić novinarima tijekom posjeta Centru za izvantjelesnu oplodnju u Kliničkom centru Kragujevac.

Srbijanski šef države je, komentirajući izjavu ruske povjesničarke Elene Guskove da otvaranje dijaloga vodi priznanju Kosova, rekao da Beograd vodi politiku primjerenu državnim interesima.

“Srpsku politiku vodi srpsko vodstvo sukladno srpskim državnim i nacionalnim interesima”, naglasio je Vučić, ocijenivši da je dobro čuti i različita mišljenja.

“Dobro je da se sudjeluje u dijalogu…. Čuli ste i iz vlade bar tri različita prijedloga i dobro je da su se ljudi otvorili da govore šta misle. Onda ćemo sjesti sa građanima i razgovarati što je moguće, a što je to što ne smijemo izgubiti”, rekao je Vučić .

Srbijanski predsjednik ponovio je ranija službena stajališta Beograda da Srbija ne želi biti članica nijednog vojnog saveza te da se o članstvu u NATO-u “uopće ne raspravlja”.

“Srbija ne želi biti dio ni jednog vojnog saveza. Srbija ima svoju vojsku”, kazao je Vučić dodavši da Srbija neće niti u NATO niti u Organizaciju ugovora o kolektivnoj sigurnosti.

Vučić kao šef države po ustavu obnaša i dužnost vrhovnog zapovjednika oružanih snaga.

Vučić je rekao kako se od Srbije očekuje da se opredijeli, niječući tvrdnje da sjedi na dvije stolice. “Srbija ima svoju, srpsku, stolicu i neće ničiju tuđu. Sami biramo svoj put u budućnost”, rekao je.

On je ocijenio da je Srbija “više nego ikada izložena različitim pritiscima s različitih strana”, jer nitko nije zadovoljan njezinom pozicijom “neovisne države koja brine o svojim interesima”, u uvjetima sve većeg sukoba velikih sila i zaoštrene retorike.

Komentiraj