Srbijanski premijer Aleksandar Vučić počeo je posjet sjeveru Kosova u nedjelju ujutro unatoč bombi bačenoj na dvoranu u Zubinom Potoku gdje treba održati govor i obećao je štititi državne i ekonomske interese Srbije na Kosovu.

Vučić, kojemu je ovo sedmi posjet Kosovu za posljednje četiri godine, poručio je u rudarskom kombinatu Trepča, da “snažnu Srbiju ništa ne može uplašiti” i da će Beograd učiniti sve kako bi zaštitio svoje građane, državne i ekonomske interese na Kosovu.

Jutros oko tri sata, na sportsku dvoranu u Zubinom Potoku bačena je bomba i pucano iz automatskog oružja, a kosovska policija počela je istragu i pojačala mjere sigurnosti, ali Vučićev posjet nije otkazan, javili su ranije jutros elektronički mediji.

U toj sportskoj dvorani treba se u nedjelju poslije podne održati skup na kojemu će govoriti i Vučić. Poručivši da ga bombe i jutrošnji napad “neće zastrašiti”, Vučić je naglasio da vlada Srbije neće ostaviti svoj narod na Kosovu i Metohiji i da samo snažna Srbija može zaštititi njihove interese.

“Potrebna je jaka, slobodna, ujedinjena Srbija, ne rascjepkana i posvađana. Važno je da imamo snažan utjecaj u glavnim gradovima svijeta, a samo takva snažna Srbija može braniti interese i zaštiti svoj narod na Kosovu i Metohiji“, rekao je Vučić.

On je rudarsko-topioničarski kombinat Trepča nazvao “kralježnicom opstanka srpskog naroda na sjeveru Kosova”. Praćen povicima “Trepča je Srbija” poručio je da  će Beograd u dijalogu sa Prištinom inzistirati na tome da se nastave razgovori o imovini i najavio mogućnost da Priština “posebnim zakonom Trepču pretvori u javnu imovinu takozvane Republike Kosovo”.

Vučić je naglasio da je Trepča najveće poduzeće na sjeveru Kosova, ali pridonosi “i cijeloj Srbiji”, te je poručio da će vlada, zajedno sa upravom Trepče sačuvati tu tvrtku.

“Mi ćemo inzistirati u Bruxellesu – ne vrijeđajući nikoga, ne izgovarajući prevelike riječi, jer smo vidjeli kako su se stvari odigravale od tih prevelikih riječi – jasno staviti do znanja da to nećemo  dopustiti”, poručio je Vučić.

“Nedvojbeno ćemo se politički boriti i suprotstaviti tome i nadam se da će biti dovoljno mudrosti i u Prištini i Bruxellesu da to razumiju”, citirali su beogradski mediji Vučića.

Prištinski mediji izvijestili su u nedjelju o dolasku premijera Aleksandra Vučića na sjever Kosova, a kosovski premijer Isa Mustafa rekao je da je ovaj posjet očekivao jer ga je odobrilo ministarstvo vanjskih poslova te da je sjever Kosova oblijepljen plakatima u znak dobrodošlice.

U Srbiji su za 24. travnja raspisani izvanredni izbori i u tijeku je izborna kampanja, a Srbijom upravlja tehnička vlada.

Komentiraj

PREKOFaH
Podijeli objavu
Prethodni članakDrvored u Tvornici kulture
Sljedeći članakVIJENCI I KAKTUSI ‘Čuvala sam materine ovce, pa mi ne da za cipele novce’
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.