Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je u nedjelju “neprimjernom” poruku potpredsjednice Skupštine Srbije i zastupnice Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerice Radete na Twitteru u povodu smrti predsjednice udruge Majke Srebrenice Hatidže Mehmedović i nazvao njezin komentar “neljudskim i neciviliziranim”.

“Ne samo da je ta izjava neprimjerena nego je jedan neljudski i neciviliziran komentar”, rekao je Vučić novinarima u Nikincima gdje je ranije nazočio vojnoj vježbi.

Predsjednik Srbije izbjegao je, upitan kao predsjednik vladajuće Srpske napredne stranke, očitovati se kako će zastupnici glasovati o prijedlozima da se Radetu smijeni i oduzme joj se zastupnički mandat ukoliko ta inicijativa bude službeno dostavljena Skupštini Srbije.

Na pitanje hoće li zastupnici SNS-a u srbijanskom parlamentu podržati inicijativu nekoliko oporbenih stranaka i pojedinih zastupnika o razriješenju Radete s dužnosti potpredsjednice Skupštine i oduzimanju zastupničkog mandata, Vučić je povišenim tonom i nizom protupitanja uzvratio tražeći odgovor “je li netko uopće vidio tu inicijativu”, te poručio kako će odluka o tome uslijediti ako i kad takva incijativa bude postojala.

“Kada stigne (u Skupštinu), onda ćemo donijeti odluku”, rekao je rezignirano Vučić.

Skupštinu Srbije prošlog je tjedna potresao skandal koji je izazvala zastupnica Šešeljevih radikala (SRS) i potpredsjednica parlamenta Vjerica Radeta skandaloznom objavom na Twitteru u povodu smrti predsjednice udruge “Majke Srebrenice” Hatidže Mehmedović.

Na vijest o smrti Hatidže Mehmedović, koja je u srebreničkom genocidu izgubila supruga i dvojicu sinova, Radeta je objavila: “Čujem umrla Hatidža Mehmedović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti, muž ili sinovi?”, a taj tvit je poslije prvih oštrih osuda ubrzo izbrisan, da bi potom i Radeta bila “uklonjena” s ove društvene mreže, ali je unatoč tome njegovom objavom potaknula oštre osude javnosti i zahtjeve za njezinom smjenom te oduzimanjem zastupničkog mandata

Uslijedili su brojni zahtjevi parlamentarnih stranaka da se Radetu razriješi s mjesta potpredsjednice srbijanskog parlamenta i da joj se oduzme mandat, a u nizu zahtjeva predloženo je i da se zasjedanje Skupštine odgodi dok je Radeta službeno na dužnosti potpredsjednice.

Komentiraj