VUČIĆ ‘Nastavak dijaloga kad Priština počne poštivati pravila’

Igor Soban/PIXSELL

Dijalog s Kosovom bit će nastavljen onda kada Priština počne poštivati pravila koja je sama prihvatila, izjavio je u utorak srbijanski predsjednik  Aleksandar Vučić i ocijenio da kosovski predsjednik Hashim Thaci može od Rusije dobiti potporu samo za nešto s čim se suglasi Srbija.

Srbija želi nastaviti dijalog i nikoga ne ucjenjuje tražeći otvaranje određenog broja poglavlja u pregovorima s Europskom unijom, rekao je Vučić aludirajući na poruke iz Prištine da dijalog s Beogradom treba uvjetovati viznom liberalizacijom za građane Kosova.

Srbija ne može sudjelovati u dijalogu s onima što krše sporazum koji su potpisali prije 12 godina, rekao je Vučić, izrazivši uvjerenost da će “EU i svi kojima je stalo do dijaloga utjecati na one (Kosovo) kojima su pomagali oko stvaranja takozvane neovisnosti”.

Na konferenciji za tisak nakon razgovora s predsjednikom grčke stranke Nova demokracija Kyriakusom Mitsotakisom Vučić je rekao kako bi “volio da može postići kompromis s Prištinom”, ali je naglasio da “nije optimist”.

Beograd se prošlog tjedna povukao iz dijaloga s Prištinom nakon što su kosovske vlasti jednostrano povećale pristojbe na robu uvezenu iz Srbije (i BiH), a Srpska lista istupila je iz vladajuće koalicije na Kosovu i svojih 10 mandata ponudila oporbi za rušenje vlade Ramusha Haradinaja.

Vučić je danas pred novinarima ocijenio “teškom” i “gotovo nemogućnom misijom” nastojanje Srbija da spriječi članstvo Kosova u Interpolu “jer tu stvari stoje loše – Kosovo ima većinu”.

On tvrdi kako Kosovo u tom lobiranju “svugdje šalje svoje ljude, njih po 50-60”, te da on “ne može tako troštiti novac” građana Srbije.

Komentirajući sporni raspored uzvanika na pozornici tijekom ceremonije na obilježavanju 100. obljetnice završetka 1. svjetskog rata u Parizu i mjestima koje su imali on i kosovski predsjednik Hashim Thaci Vučić je rekao da su u komunikaciji s dužnosnicima u Parizu shvatili “da je netko vodio računa o tome”.

“Mene su moji suradnici uvjeravali da je bio abecedni red. Ja sam poslije shvatio da je to bila politička odluka”, rekao je Vučić.

On je naglasio kako nije želio stvarati neugodnosti zbog rasporeda sjedenja kako Srbija ne bi ostala zabilježena kao netko tko radi skandal, jer on “to ne želi svojoj zemlji”.

Komentirajući susret Thacija u Parizu s ruskim šefom države Vladimirom Putinom i fotografije koje je Thaci objavio na Twitteru, Vučić je rekao da time nije oduševljen, ocijenivši kako “svatko ima svoju politiku i poziciju, kao što je ima i Srbija”.

“Može Thaci juriti Putina koliko god hoće, ali neće dobiti potporu za bilo šta s čime se Srbija ne suglasi”, rekao je Vučić, uz ocjenu da su Beograd i Priština u ovom trenutku “daleko od usuglašavanja”.

Vučić je, govoreći o susretu sa šefom grčke Nove demokracije Mitzotakisom, istaknuo da Grčka neće mijenjati svoja stajališta o Kosovu niti će priznati jednostrano proglašenu neovisnost, a nastavit će pružati potporu Srbiji na njezinu putu eurointegracija.

Mitzotakis je poručio da će “Srbija u grčkom narodu, kao što je nekad i što ima danas, zauvijek imati stabilnog i bliskog prijatelja”.

“Grčka vidi Srbiju u EU. Znam da je to dugačak i zahtjevan put, koji od države traži reforme, ali i omogućuje bolji život njezinih građana”, rekao je Mitzotakis, naglasivši da Grčka “na sve načine podržava dijalog Beograda i Prištine”.

Komentiraj