VUČIĆ NAPUSTIO BRUXELLES: Nije postignut dogovor o deblokadi poglavlja 26

Autor:

Beograd, 19.11.2016 - Srbija je stabilna, ekonomski napreduje, nalazi se èvrsto na europskom putu, èuvajuæi svoju neovisnost i suverenost, jedan je od stupova regionalne stabilnosti i gradi dobre donose sa svim prijateljima poput Rusije, Kine, Turske, SAD-a i drugih zemalja, ocijenio je srbijanski premijer Aleksandar Vuèiæ govoreæi u povodu 100 dana vlade.
foto HINA/ TANJUG/ RADE PRELIC/ ua

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak da je “dosta hrvatskog iživljavanja” i najavio da će, ukoliko s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku Federicom Mogherini ne bude postignut dogovor o deblokadi poglavlja 26 koje stopira Hrvatska, još večeras napustiti Bruxelles i neće nazočiti sutrašnjoj međuvladinoj konferenciji na kojoj će se razmatrati otvaranje poglavlja, izvjestili su u ponedjeljak navečer beogradski elektronički mediji.(Hina)

Delegacija Srbije predvođena premijerom Aleksandrom Vučićem naposlijetku je i napustila Bruxelles zato što je Hrvatska ostala pri stavu da blokira otvaranje poglavlja 26 u pristupnim pregovorima Srbije sa EU. Kako piše N1 televizija, u Bruxellesu je ostala samo ministrica zadužena za europske integracije Jadranka Joksimović koja će sutra prisustvovati međuvladinoj konferenciji na kojoj će biti otvorena poglavlja pet i 25.

Joksimović je kazala RTS-u kako je prisustvovala početku razgovora premijera Vučića i visoke predstavnice EU Federice Mogherini i da do sada nije vidjela toliko nezadovoljstvo i opravdanu ljutnju premijera.

“Ne vidim ništa osim političke namjere Hrvatske”, kazala je Joksimović te dodala da bi poglavlje 26, koje se tiče obrazovanja, trebalo biti jedno od najlakših, piše N1.

Europski diplomatski izvori rekli su da glede otvaranja poglavlja 26 – Obrazovanje i kultura, nekoliko zemalja članica, među njima i Hrvatska, ima nekoliko primjedbi u vezi s obrazovanjem na manjinskim jezicima. Prema tim izvorima, Hrvatska je imala primjedbe oko udžbenika na hrvatskom jeziku. Srbija je na tom planu započela nešto činiti – prevoditi postojeće udžbenike za osnovne škole na hrvatski, ali ne i raditi na posebnim udžbenicima namijenjenim pripadnicima hrvatske zajednice, dok se u vezi sa srednjom školom još ništa ne radi. (Hina)

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)