Vučić napao Kurtija i Đukanovića: “Kakve avione imaju susjedi, bolje da smo kupili sprej za komarce”

U Srbiju je proteklog vikenda isporučen sofisticirani kineski proturaketni sustav, u operaciji obavijenoj velom tajne, dok Zapad strahuje da bi gomilanje oružja na Balkanu u trenutku rata u Ukrajini moglo zaprijetiti krhkom miru u regiji. Riječ je o šest transportnih zrakoplova kineskih oružanih snaga sletjelo na beogradski civilni aerodrom rano u subotu, očito dopremivši sustav zemlja-zrak HQ-22 za srbijansku vojsku.

Sve obavijeno velom tajne: U Srbiju stigao sofisticirani kineski proturaketni sustav

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je u srijedu u izjavi za Informer crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija da šire “ogoljenu mržnju prema Srbima i Srbiji” i da imaju najizrazitiju ulogu u kampanji laži protiv službenog Beograda.

Vučić je rekao da se kampanja ‘žigosanja Srbije’ iz pojedinih centara moći i dijela regije provodi intenzivno u posljednjih šest mjeseci.

“Ne od jučer, najizrazitija uloga u ogoljenoj mržnji prema Srbiji dolazi od Aljbina Kurtija i Mila Đukanovića. Razumije se da se uvijek služe ogoljenim lažima da sebe predstave kao tobožnje žrtve, a Srbiju kao opakog agresora koji ih ugrožava”, rekao je Vučić.

Dodao je da su njih dvojica sada iskoristili ‘legitimnu, potpuno regularnu i transparentnu’ kupnju obrambenog kineskog sustava PVO FK-3, kako bi cijelom svijetu rekli da je Srbija kineski i ruski prijatelj i da nekoga ugrožava, iako se nalazi u NATO okruženju.

“Kako ih to ugrožavamo defanzivnim oružjem, nisu u stanju kazati. Jer to je sistem koji služi za obranu od krstarećih raketa i aviona koji bi narušili zračni prostor Srbije. Kako to ugrožavamo Prištinu i Podgoricu? Kakve zračne snage posjeduju, bolje bi nam bilo da smo kupili Autan sprej”, rekao je Vučić.

Kritizirao je tvrdnje Kurtija da je Srbija kupila to oružje jer je u panici da ostane sama. “Srbija je, kao vojno neutralna zemlja, sama u cijeloj široj regiji. U cirkusu ste vidjeli lavove, slonove, tigrove, ali nikada niste vuka samotnjaka. Uvijek bih prije bio vuk samotnjak nego bestidna i nemoralna hijena, ma koliko da ima hijena. Bez obzira je li ih tri, pet, šest ili 19… Hijeni makar morate odati priznanje na krvoločnosti, ako ni na čemu drugom. Još je gore biti muha zujara koja se vrti oko hijene i čeka da im donese plijen, kao što su Kurti i Đukanović”, rekao je Vučić.

Ocijenio je da Kurti i Đukanović imaju mnogo većih problema, poput kriminala, korupcije i ekonomije. “Moja molba za vas je da ostavite Srbiju na miru. Srbija će naći svoj put. Ponosni smo na činjenicu da želimo sačuvati svoju zemlju, a ne da NATO to čini u naše ime. U tome se razlikujemo i ne stidimo se toga”, zaključio je Vučić.

Vučić se tako osvrnuo na izjave premijera Kosova Aljbina Kurtija, koji je rekao da to što se Srbija naoružava nije sigurno za regiju i da Srbija to radi jer se boji da će ostati sama. “Srbija je, čini mi se, u panici, jer shvaća da više ne može biti na tri-četiri mjesta istovremeno, pokušava se ojačati jer može ostati sama. Nastavak naoružavanja Srbije nije bezazlen za regiju i Kosovo, ali je, s druge strane, izraz straha da bi mogli ostati sami”, rekao je Kurti.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je: “U ovom slučaju, riječ je o produženoj tendenciju naoružavanja Srbije iz zemalja koji se pojavljuju kao otvoreni neprijatelji Europe i NATO-a. To je dosljedan potez politike koju Srbija vodi unazad nekoliko godina. Ali, verujem da će pomoći da se dodatno razbistri slika Zapadnog Balkana na nekim važnim političkim adresama EU i NATO”.

Đukanović: “Srbija se naoružava iz zemalja koje su neprijatelji Europe i NATO-a”

Komentiraj