FaH

Vučić najavio konzultacije s vođama Srba u RS-u u slučaju zabrane referenduma

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić poručio je u ponedjeljak da će, u slučaju da visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko zatraži zabranu održavanja referenduma o Danu Republike Srpske (RS), hitno pozvati u Beograd srpske političke vođe iz RS na konzultacije kako bi zajednički usuglasili kako napraviti “najmanju štetu” srpskom narodu.

“Reagirat ćemo odgovorno, ozbiljno, a nema sumnje da ćemo željeti čuti stajalište svih srpskih predstavnika. Odmah ću ih pozvati u Beograd i zamoliti ih da se s nama konzultiraju ukoliko do takve odluke dođe i da vidimo kako najmanju štetu napraviti našem narodu”, rekao je Vučić na tiskovnoj konferenciji poslije sastanka s predstavnicima diplomatskog zbora.

Vučić je ocijenio kako nije problem da se s predsjednikom RS Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem i svim srpskim predstavnicima sastane “bilo gdje”.

“Moramo razgovarati i konzultirati se i izvući najmanju štetu, a najveću korist za naše građane i naš narod. Ali, u svakom slučaju, to bi značilo naš hitan sastanak.. i u svakom slučaju – dug sastanak. Ne bih se miješao prije takvih odluka u bilo što drugo”, naglasio je Vučić.

Vijeće za provođenje mira u BiH (PIC) na razini veleposlanika država članica održat će u utorak sjednicu na kojoj će raspravljati o najavljenom referendumu u Republici Srpskoj o  9. siječnju.

Taj dan se u tom entitetu BiH slavi u znak sjećanja na 9. siječnja 1992. godine kad je u Sarajevu tadašnja “Skupština srpskog naroda u BiH” proglasila “Republiku Srpsku Bosnu i Hercegovinu”, kao dio “jugoslavenske federalne države”.

Komentiraj