Vučić krenuo prema granici s Kosovom, Borell naglasio kako sukobi trebaju pod hitno prestati

Tijekom dana su interventne postrojbe kosovske policije krenule u akciju na sjeveru Kosova. Policija je objavila da se radi o akciji usmjerenoj protiv krijumčara te je upala u jednu apoteku i više trgovina.

Srbi su odmah izašli na ulice Sjeverne Mitrovice te su se oglasile sirene za opasnost. Policija je rastjerivala okupljene građane šok-bombama i suzavcem.

Portal Kosovo Online objavio je da je u sukobima policije i Srba ustrijeljen jedan Srbin, koji je u teškom stanju. U bolnicu u Mitrovici zaprimljeno je  više osoba koje su stradale u okršajima policije i Srba u Zvečanu, općini nedaleko od Mitrovice. Srpski ured za Kosovo navodi da su ranjeni deseci ljudi.

Kosovska policija objavila je priopćenje o nasilju koje je danas izbilo na sjeveru te zemlje.

“Završena je policijska operacija u regiji Prištine, Peći, Južne Mitrovice i Sjeverne Mitrovice. Ozlijeđeno je šest policajaca, od toga pet Albanaca i jedan Srbin. Dok je u svim drugim regijama policijska operacija prošla bez problema, u Sjevernoj Mitrovici organizirano su se okupile kriminalne grupe, napravile blokade na putevima sa raznim prevoznim sredstvima, koristile plinske boce, šok bombe, vatreno oružje i ručne bombe, sa ciljem ometanja i napada na carinu i policajce koji su bili na dužnosti“, navodi se u priopćenju kosovske policije.

Kako se navodi u priopćenju, do sada je uhićeno osam osoba: R. K. (1957) kosovski Albanac, muškarac iz Peći; A. K. (1979) kosovski Albanac, muškarac iz regije Prištine; M.N. (1990) kosovski Albanac, muškarac iz regije južne Mitrovice; I.Z. (1982) kosovski Albanac, muškarac iz regije južne Mitrovice; A.D. (1995) kosovski Albanac, muškarac iz regije južne Mitrovice; M. DŽ. (1958) kosovski Bošnjak, muškarac iz sjeverne Mitrovice; I. H. (1975) kosovski Albanac, muškarac iz sjeverne Mitrovice; M. L. (1978) kosovski Srbin, muškarac iz sjeverne Mitrovice.

O nasilju na Kosovu oglasio se i šef diplomacije Europske unije, Josep Borell Fontelles.

“Nasilni incidenti na sjeveru Kosova moraju odmah prestati. Unilateralne i nekoordinirane akcije koje ugrožavaju stabilnost su neprihvatljive. Sva otvorena pitanja moraju se adresirati putem dijaloga kroz europske institucije. U kontaktu smo s Beogradom i Prištinom”, napisao je Fontelles na Twitteru.

 

 

‘Sprečavanje krijumčarenja robe’: Akcija kosovske policije na Kosovu, bačeni suzavac i šok bombe

Komentiraj