VUČIĆ “Idem na Kosovo”

epa

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras u obraćanju javnosti da će ići na Kosovo ovog vikenda, kao što je to ranije najavljeno. Vučić je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da će početi posjetu jezeru Gazivoda i da očekuje da sve prođe mirno.

Vučić se ranije tijekom dana u Bruxellesu odbio sastati s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem, a nakon odvojenih bilateralnih sastanaka Vučića i Thacija sa šeficom europske diplomacije Federicom Mogherini, izostao je trilateralni susret Mogherini-Vučić-Thaci, uobičajeni format u dosadašnjim pregovorima Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU-a.

Šefica eurodiplomacije Mogherini novi krug pregovora najavila je za oko dva tjedna.

Direktor Ureda vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić rekao je ranije kako je pitanje hoće li i kada biti nastavljen dijalog.

Thaci je izjavio, uoči razgovora u Bruxellesu, da je legitiman interes predstavnika Srbije za sastanak s predstavnicima srpske zajednice na Kosovu i poručio da kosovsko društvo podržava dijalog i sporazum sa Srbijom, javio je Radio Slobodna Europa.

Beogradski mediji objavili su u petak popodne da je iz Prištine stigla još jedna zabrana Vučiću vezana uz njegov posjet Kosovu.

Nakon prethodno djelomice usvojenog zahtjeva u kojem je poručeno da Priština odobrava Vučićev dolazak na Kosovo, ali ne prihvaća posjet vodopskrbnom kompleksu Gazivode, danas je Vučić dobio zabranu i za posjet Zubinom Potoku, na sjeveru Kosova.

Đurić je izjavio da je “odluka priopćena usmeno” jer predstavnici u Prištini odbijaju poslati pismenu obavijest nakon što je njihova elektronska pošta vezana uz posjet Gazivodama objavljena.

Komentiraj