Vučić i Rama o procesu eurointergacija i odnosima u regiji

FaH

Premijeri Srbije i Albanije, Aleksandar Vučić i Edi Rama, ocijenili su četvrtak u Beogradu da zemlje regije imaju velik zajednički potencijal za suradnju u budućnosti i da je proces eurointegracija put modernizacije društva koji će pomoći balkanskim dražavama da raskinu veze s lošom prošlošću.

Sudjelujući u raspravi na panelu u okviru beogradskog sigurnosnog foruma koji je započeo danas, Vučić i Rama suglasili su o važnosti procesa eurointegracija koji može potaknuti na bolje političke veze u budućnosti i približavanje EU. Također su ustvrdili da proces eurointegracija pomaže izgradnju efikasnijih institucija društva, vladavinu prava i funkcioniranje demokracije.

“Ja se ne stidim kazati da želimo imati bolje veze s Albancima, Bosancima, jer vidim da, potencijalno gledano, imamo bolji rast od većine zemalja članica. Imamo velik potencijal u budućnosti. To ćemo učiniti zajedno, a ako idemo jedni protiv drugih onda nemamo šanse”, ocijenio je Vučić.

Srbijanski premijer poručio je da Srbija ostaje na putu eurointegracija i da ne postoji alternativa članstvu Srbije u Uniji, istodobno naglasivši kako ga straši situacija u regiji. Rekao je da “nije optimista” spominjući “ogromne probleme u BiH” te ocijenivši da EU na uvrede Srbiji iz Hrvatske nije reagirala. Vučić je rekao i da su problemi u BiH “očigledni”, ali da ne može prihvatiti to “da je jedini krivac predsjednik Republike Srpske”.

Vučić je ocijenio da je izgrađeno uzajamno povjerenje između Srbije i Albanije “krhko”, ali je istaknuo kao jedan od prioriteta njegove vlade približavanje i članstvo Srbije u Europskoj uniji, ustvrdivši da za to ne postoji alternativa. Također je istaknuo važnost susretanja i dijaloga.

Albanski premijer sa svoje je strane istaknuo da je “odgovornost lidera učiniti da ljudi shvate da europske integracije nisu izbor između različitih ljubavi, već između budućnosti i prošlosti, u smislu kakvu državu želimo imati, kakve institucije, kakvo društvo”, ustvrdivši da to “ne bi bilo moguće bez mehanizma eurointegracija”.

Aludirajući na dobre odnose Srbije s Rusijom, Rama je rekao kako svatko može imati različito mišljenje o Washingtonu, Moskvi i Bruxellesu, ali da treba biti svjestan “da ne postoji drugačiji mehanizam od eurointegracija koji će nam pomoći da raskinemo s lošom prošlošću i da se moderniziramo”.

Rama je ocijenio da je Albanija u drugačijoj situaciji jer “nije između dvije ljubavi”. “Imamo samo jednu ljubav, i to je put ka Zapadu”, rekao je Rama, ustvrdivši kako su “Albanci oduvijek željeli biti dio Europe”. On je objasnio da, kada govori o dvije ljubavi, misli na osjećaje građana Srbije, odnosno Albanije, a ne na politiku vlada dviju država.

“Mi kažemo otvoreno da želimo sačuvati dobre odnose s Rusijom, ali naš strateški cilj je put u EU”, rekao je s tim u vezi Vučić.

Predsjednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht je, pozdravljajući sudionike foruma, ocijenila da se “regija suočava ponovno s velikim teškoćama, geopolitičkim izazovima i u velikoj je mjeri prepuštena sam sebi, što može biti prokletstvo ali i nova šansa”. “Premijeri Vučić i Rama trebaju biti šampioni te nove stranice, nove etape regionalne suradnje”, ocijenila je Sonja Liht.

Organizatori foruma su Beogradski fond za političku izuzetnost, Europski pokret u Srbiji i Beogradski centar za sigurnosnu politiku.

Albanski premijer Edi Rama sastat će se tijekom dana u Beogradu s političkim predstavnicima Albanaca s juga Srbije, a ponovni susret Rama i Vučić imat će u petak u Nišu, tijekom poslovnog foruma Srbija-Albanija, koji organiziraju Gospodarska komora Srbije i  Business Albania.

Komentiraj