HINA/ TANJUG/ Dragan Kujundzic/ ua

Vučić i naprednjaci i dalje najutjecajniji u Srbiji

Srpska napredna stranka (SNS) Aleksandra Vučića i dalje je najutjecajnija politička stranka u Srbiji, a da se u ovom tjednu održavaju izbori dobila bi 52 posto glasova, dok bi za njezinog vođu na novim predsjedničkim izborima glasovalo 60,1 posto birača, pokazuje najnovije istraživanje objavljeno u Beogradu.

Na eventualne nove parlamentarne izbore izišlo bi 42 posto građana, a njih više od polovice – 52 posto, dalo bi svoj glas vladajućim naprednjacima, dok bi 9,1 posto glasova dobila Socijalistička partija Srbije (SPS) šefa diplomacije Ivice Dačića, koji je Vučićev ključni koalicijski partner.

Istraživanje pokazuje da se poslije nedavnih predsjedničkih izbora u znatnoj mjeri presložila opobena scena pa bi 8,5 posto glasova osvojio novoformirani Pokret “Slobodni građani” Vučićevog protukandidata na travanjskim predsjedničkim izborima Saše Jankovića.

Demokratska stranka imala bi 7,4 odsto, a izborni prag bi još jedino prošli Šešeljevi radikali (SRS) s podrškom 5,1 posto birača.

Ispod izbornog praga ostale bi neke sadašnje parlamentarne stranke i pokreti – Dosta je bilo nekadašnjeg ministra Saše Radulovića (3,7 posto) i konzervativni pokret Dveri Boška Obradovića (2,7 odsto), dok bi koalicijski partneri naprednjaka –  Partija udruženih umirovljenika Srbije (PUPS) i Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) Rasima Ljajića imali tri, odnosno 2,6 posto.

Kad bi ovog tjedna bili održani predsjednički izbori ponovno bi pobjedio  Aleksandar Vučić i to s uvjerljivim brojem glasova. Za njega bi glasalo 60,1 posto u odnosu na osvojenih 55,08 posto na glasovanju 2. travnja.

Drugi bi ponovno bio Vučićev najozbiljniji protukandidat Saša Janković sa 16,2 posto, a srazmjerno velika potpora građana potaknula je Jankovića da u međuvremenu formira i politički pokret Slobodni građani, za koji analitičari ocjenjuju da bi mogao u dogledno vrijeme mogao postati novi temelj okupljanja oporbe.

U lipanjskoj telefonskoj anketi agencije Faktor plus sudjelovalo je 1.100 građana.

Komentiraj