HINA/ TANJUG/ SRDJAN ILIC

Vučić i Kurz: Potpora europskom putu, rješavanju izbjegličke krize i daljnjem razvoju

Austrijski šef diplomacije Sebastian Kurz i srbijanski premijer Aleksandar Vučić predstavili su u utorak u Beogradu akcijski plan o suradnji dviju država u 2016., kojim je predviđena potpora Beča Beogradu u otvaranju novih pregovaračkih poglavlja s EU, nastavak suradnje u upravljanju izbjegličkom krizom te daljnji razvoj gospodarskih odnosa.

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s austrijskim ministrom vanjskih poslova Vučić je priopćio da Austrija podržava Srbiju u otvaranju ne samo poglavlja 23 i 24 o pravosuđu i ljudskim pravima, već i poglavlja 5, 15, 25 i 26, koja se odnose na javne nabave, energetiku, znanost, istraživanja, obrazovanje i kulturu.

Sebastian Kurz uvjeren je da će Srbija “uskoro otvoriti iduća poglavlja u pregovorima o članstvu u EU”, a premda ne može pouzdano reći točan datum, naglašava kako je Beograd “na dobrom putu”.

Austrijski ministar vanjskih poslova ocijenio je da Srbija pokazuje “zapažen reformski tempo” i da na putu ka članstvu u EU, nastavi li tako, može prestići druge zemlje kandidate.

Po njegovoj ocjeni, akcijski plan koji su potpisale Austrija i Srbija pridonijet će još boljoj i čvršćoj suradnji dviju država.

Kurz je, govoreći o izbjegličkoj krizi, ocijenio da je moguće da dođe do promjene situacije te poručio kako je EU spremna pomoći Makedoniji i Srbiji reducirati priljev izbjeglica.

“To mora biti naš zajednički cilj”, rekao je Kurz, objasnivši da države zapadnog Balkana i Austrija moraju zajedno raditi na tom poslu jer Austrija ove godine može primiti “najviše 37.500 ljudi”.

 

  • Šef austrijske diplomacije pohvalio je srbijansku vladu za reformske procese koje je pokrenula te poručio građanima kako je neophodno podnijeti teret tih reformi jer su “neophodne i za približavanje EU”.

 

Srbija ima izvanrednu političku i gospodarsku potporu Austrije, istaknuo je Vučić, a zahvaljujući austrijskim ulaganjima ove godine se očekuje još oko 2.000 novih radnih mjesta.

Posjet austrijskog izaslanstva nazvao je “iznimnim”, a Austrijance “iskrenim prijateljima Srbije”. “Jedino je Sebastian Kurz bio na svim konferencijama u svezi sa Srbijom”, istaknuo je Vučić.

vije zemlje će, rekao je srbijanski premijer, nastaviti dijalog na razini zamjenika ministara, kako bi u svakom trenutku mogle koordinirati aktivnosti, uključujući i stvaranje uvjeta za borbu protiv terorizma i svih rizika koji ugrožavaju suvremenu Europu.

Akcijski plan podrazumijeva i suradnju u dijalogu Beograda i Prištine, daljnjem očuvanju regionalne stabilnosti i razvijanju boljih odnosa na zapadnom Balkanu.

Vučić je podsjetio da je Austrija najveći investitor u Srbiji, gdje posluje oko 500 austrijskih tvrtki, a cilj je trgovinsku razmjenu povećati na milijardu eura i privući nove ulagače iz Austrije.

Suradnja će biti naglašena i u razvoju dualnog obrazovanja, bankarstva, osiguranja, špedicije i logistike.

“Želimo još veće prisustvo Austrije u regiji i Srbiji – i u političkom i gospodarskom smislu”, zaključio je Vučić.

Sebastian Kurz sudjelovao je u ponedjeljak navečer u radu srpsko-austrijskog poslovnog foruma, a na kraju dvodnevnog posjeta sastat će se i sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem.

Komentiraj