HINA / Zoran ŽESTIĆ / TANJUG

Vučić i Dačić podupiru izjavu Mogherini o otvaranju granica

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić suglasni su s ocjenom visoke predstavnice EU Federice Mogherini da zatvaranje hrvatske granice nije rješenje i njezinim pozivom Zagrebu i Beogradu da zajednički pristupe rješavanju migrantske krize, javljaju u srijedu navečer beogradski elektronički mediji.

Vučić je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je suglasan s izjavom Mogherini i da očekuje otvaranje granice, a ministar vanjskih poslova Ivica Dačić zahvalio je Mogherini “na veoma korektnoj izjavi”, prenose mediji u Beogradu priopćenja i izjave najviših državnih dužnosnika.

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost izjavila je u srijedu u Bruxellesu da zatvaranje hrvatske granice nije rješenje i pozvala službeni Beograd i Zagreb da se zajednički potrude u rješavanju migrantske krize.

“Danas sam razgovarala sa oba premijera, sa srpskim – telefonom, a s hrvatskim – osobno i pozvala ih, poglavito hrvatskog premijera, da konstruktivno priđu rješavanju problema”, rekla je Mogherini novinarima uoči izvanrednog summita EU u Bruxellesu.

Dačićeva je ocjena da Mogherini svojom izjavom “potvrđuje stav Srbije da zatvaranje granice Hrvatske nije rešenje i da ima negativne posljedice u regiji”.

“Nadam se da će granica uskoro biti otvorena”, rekla je Mogherini, ukazujući na važnost neometanog protoka robe.

 

  • Kako je priopćeno iz srbijanskog MVP-a Dačić je istaknuo kako “Srbija očekuje da će Hrvatska, poslije takvog stajališta šefice diplomacije EU, odmah pristupiti povlačenju svoje protupravne jednostrane odluke o zatvaranju granice za teretni promet”.

 

Otvaranje granice između Srbije i Hrvatske očekuje i Vučić koji je ranije danas istaknuo kako “vjeruje u mogućnosti da netko u EU kaže kako je prekršen sporazum EU o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom”.

“Nadam se da se nikakve mjere neće primjenjivati”, rekao je ranije danas novinarima srbijanski Vučić.

Vlada Srbije pripremila je paket protumjera na odluku Hrvatske o zatvaranju granice zbog izbjegličke krize, a te bi mjere, ako srpsko-hrvatski pregovori na najvišoj razini ne uspiju, stupile na snagu u ponoć na četvrtak.

Komentiraj