EPA/Djordje Savic

Vučić favorit i u eventualnom drugom krugu srbijanskih predsjedničkih izbora

Aleksandar Vučić pobijedio bi na predsjedničkim izborima u Srbiji i u slučaju da dođe do drugog kruga, a najnovija istraživanja javnog mišljenja u srijedu pokazuju da bi na izborima sudjelovalo više od 53 posto ukupno upisanih građana s pravom glasa.

Na predsjedničkim izborima 2. travnja sigurno bi glasovalo 53,8 posto birača, a po istraživanju provedenom od 8. do 18. ožujka polovicu ukupnog broja glasova osvoji bi kandidat vladajuće koalicije na čelu sa Srpskom naprednom strankom i njezin predsjednik Aleksandar Vučić.

Istraživanje agencije Ninamedia, koje su u srijedu navečer objavili beogradski elektronički mediji, pokazuje da bi i u slučaju drugog kruga, Vučić osvojio više glasova od protukandidata.

U prvom krugu izbora, najbolje plasirani protukandidat s 12,5 posto glasova bio bi donedavni pučki pravobranitelj Saša Janković kojeg je kandidirala skupina građana “Za Srbiju bez straha”.

Slijedi u javnosti najatraktivniji pretendent na mjesto šefa države komičar i politički aktivist Luka Maksimović poznatiji kao Ljubiša Preletačević Beli s 11,9 posto glasova, dok bi za bivšeg šefa diplomacije Vuka Jeremića glasovalo 7,2 posto birača, a za predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja 7,1. Ostali kandidati osvojli bi manje od pet posto glasova.

Uz pretpostavku da bi u drugi krug ušli Vučić i Janković, za Vučića bi glasovalo 62 posto, a za Jankovića 26,6 posto, uz izlaznost ispod polovice, 49,7 posto građana.

Bude li u drugom krugu Vuk Jeremić protukandidat Vučiću mogao bi računati na 27,5 posto, a ako bi se sučelili Vučić i Šešelj, uz izlaznost od 45 posto Vučić bi dobio 70,6, a Šešelj 16,4 posto glasova.

Anketa pokazuje da 11 posto još nije odlučilo da li će izići na izbore i njihov odgovor je “vjerojatno”, dok skoro trećina ukupnog broja od oko 6,7 milijuna birača “vjerojatno” ili “sigurno” ne izlazi na izbore.

Stajališta građana o predsjedničkim izborima provjerena su na uzorku od 1.048 ispitanika.

Slično raspoloženje birača pokazuju i istraživanja IPSOS Strategic marketinga čiji je direktor Srđan Bogosavljević rekao da  Vučić ima više od 50 odsto onih koji bi ga podržali na predsjedničkim izborima, a slijede Saša Janković s 12, Ljubiša Preletačević Beli sa 11, te Vuk Jeremić i Vojislav Šešelj s oko sedam posto.

Predsjednički izbori u Srbiji bit će održani 2. travnja, u izbornoj utrci sudjeluje 11 kandidata.

Republičko izborno povjerenstvo je utvrdilo da u Srbiji ima ukupno 6.724.172 birača, dok će za izbore biti tiskano  6.757.793 glasačka listića.

Petogodišnji mandat aktualnom šefu države Tomislavu Nikoliću prestaje u svibnju.

Komentiraj