EPA/SRDJAN SUKI

Drama u Beogradu, Vučić “zarobljen” u zgradi Predsjedništva

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u nedjelju je održao izvanredno obraćanje javnosti u zgradi Predsjedništva. Obraćanje je najavljeno zbog subonjeg prosvjeda tijekom kojeg je provaljeno u zgradu RTS-a.

Ispred zgrade Predsjedništva okupio se velik broj ljudi, koji glasno prosvjeduju. U jednom trenutku je došlo i do sukoba s policijom.

“Mjesecima smo šutjeli. Država neće dozvoliti da nasiljem ugrožavate bilo koga. Ovo sada što vani viču sve je neprijavljeno i nelegalno. Sve smo dopuštali. Njihov glavni problem je što se skuplja sve manje ljudi. Nervozni su zbog toga. Manje ih je od 1500, a buka je velika jer fašist Obradović i tajkuni Đilas i Jeremić moraju da se vrate na vlast”, poručio je Vučić.

“Znaju da je skoro završena istraga o nekim tvrtkama i voditeljima tvrtki u Srbiji. Mislili su samo da ja nemam petlje da izađem i kažem to sada. Ja nemam što da izgubim, samo život”, rekao je.

“Viču Vučiću lopove i to oni najgori lopovi koji su pokrali po 500 milijuna eura, i onda se nasmijete i kažete pa dobro, ako je ovo neka šala, mogu razumjeti, drugačije ne”, kaže.

“Ne plašim se sile batinaša koji napadaju jer je moj posao da branim Srbiju od tajkunskih siležija i fašističkih batinaša”, rekao je. “Zemlju su opljačkali baš Đilas i Jeremić. Ovaj Boško Obradović je obični sitni fašist”, rekao je Vučić nabrajajući nekoliko slučajeva nasilja u kojima je, kaže Vučić, sudjelovao Obradović.

“Naišli su na tvrd orah, na nekog tko se nikog ne plaši. Od početka znamo da im je meta taj koji se ne boji u lice im reći da su lopovi, da su sve opljačkali i meta sam ja jer provodim nacionalnu konsolidaciju Srbije. Jer Srbija nije više siromašna kao kad su oni bili bogati. U ovakvim uvjetima nikad nitko nije održao konferenciju za novinare. Želim pokazati ljudima da ne smije postojati strah od huligana, batinaša…”, rekao je Vučić moleći “obične, normalne ljude” da ne sudjeluju u nasilju jer će za njega i odgovarati.

Dodao je kako će Srbija zaštititi svoj narod, ako oni koji ga trebaju čuvati ne obave taj posao. “Želimo nastaviti dijelog, ali bojim se da neki drugi pokazuju da ne žele nastavak”, rekao je srbijanski predjednik te dodao da je najbolje rješenje za Beograd kompromis, ali poručuje da je Srbija odlučna sačuvati svoj nacionalni interes.

Mislim da u ovakvim uvjetima nitko nikada nije održao konferenciju za medije, ali želim pokazati ljudima u Srbiji da se ne smiju bojati od batinaša, od fašističkog lidera Obradovića i tajkuna Đilasa i Jeremića”, rekao je i pozvao sve da ne sudjeluju u nasilju jer će za to odgovarati.

Vučić kaže da je 1.023 prosvjednika ispred Predsjedništva srušilo sve ograde, ali i da će državni organi znati zaštiti ustavni poredak. “Mislio sam ranije završiti pressicu, a sada neću u inat. Neka probiju sve ograde”, rekao je Vučić.

Vučić je poručio kako s “fašistom Obradovićem” neće razgovarati. “Ne želim razgovarati s fašističkim liderom kakav je Boško Obradović. Neću razgovarati ni sada kad mi je život ugrožen i nimalo se ne bojim”, kazao je Vučić.

Obradović: “Vučić ne može izaći, on danas mora podnijeti ostavku”

Boško Obradović, predsjednik Dveri, obratio se prosvjednicima na ulazu u zgradu Predsjedništva. “Napravili smo obruč oko Predsjedništva. Vučić ne može izaći, on danas mora podnijeti ostavku. Šetali smo tri mjeseca, neće da nas čuju. Vrijeme je da tražimo ostavku onoga koji je najodgovorniji”, poručio je Obradović.

Pozvao je policiju da uhiti Vučića. “Njemu mora biti suđeno za sve što je učinio”, rekao je Obradović, pozvavši Beograđane da im se pridruže u prosvjedu.

Vođa Ljevice Srbije, Borko Stefanović, izjavio je za N1 kako su pripadnici policije primijenili silu prema Borku Obradoviću, vođi prosvjeda. “Imamo i snimak. Nije priveden i ne daju mu da se približi ovdje. Išao je odblokirati kamion s ozvučenjem”, dodao je.

“Dosta je sa ponižavanjem, nemamo više vremena za čekanje. Vrijeme je da aktualni režim ode da bi narodu bilo bolje. Imamo samo jedan zahtjev, odlazak aktualnog režima i slobodni izbori”, poručili su prosvjednici.

“Predsjednik se na televiziji hvali koliko je hrabar. Pa što ne izađe. Došli smo ti pred vrata, izađi. Stalno nam prijetiš nekim izborima, pa raspiši ih. Ti si najobičnija kukavica, ovaj narod ti je pokazao što je hrabrost. Samo je jedna poruka, Vučiću pakuj se, tvoje vrijeme je isteklo”, rekao je drugi govornik.

Prosvjednicima se obratio i Vuk Jeremić. “Ovaj dan nitko od nas okupljenih neće zaboraviti. Nije vjerovao da ćemo se okupiti ovdje. Nije vjerovao kada su mu rekli da drži konferenciju na nekom drugom mjestu. On je rekao nema šanse, ostat će kući. Prevario se! Prevarili su se i mnogi prije njega pa se desio 5. listopada, desit će se i njemu. Ovih dana, ovih mjeseci, on je gotov”, kazao je.

“Prošlo je dva sata kako je u mišjoj rupi, a njegovi suradnici su u panici. Mi smo slobodni ovdje, a oni su u mišjoj rupi”, čulo se na prosvjedu. Prosvjednici se u 14 sati i dalje ne razilaze, svi su ispred izlaza iz zgrade Predsjedništva Srbije.

Komentiraj