VUČIĆ: “Da li da pokušavamo da dobijemo bitke koje ne možemo da dobijemo?”

hina

Spektakularnim koncertom internacionalne zvijezde Albanke Rite Ore pred 300 tisuća ljudi, u Prištini je burno, glasno i svečano obilježena 10. godišnjica proglašenja neovisnosti Kosova. U Beogradu, istim povodom, daleko kiselije i namrgođenije raspoloženje. Odgovarajućim grimasama na tu temu nikad ne oskudijeva nekadašnji četnik, danas samodemantirajući četnik, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Oglasio se o Kosovu “sizifovskim” monologom:

“Jasno je i onima koji su priznali tzv. nezavisno Kosovo da sa Srbijom moraju da razgovaraju. Srbija u političkoj areni teško izdržava borbu sa velikim silama, mi se ne borimo sa Prištinom, a sa njom se protiv nas zajedno bore i Vašington i London svuda na svetu, na svakom mestu. Vrše direktne pritiske na zemlje da priznaju Kosovo. Zato ljudi treba da znaju koliko je teška naša pozicija. Ali to je njihova politika, mi nemamo šta da se durimo. To smo videli i pre 20 godina kada su nas bombardovali. Sad je pitanje šta je budućnost Srbije i šta da radimo. Da li da pokušavamo da dobijemo bitke koje ne možemo da dobijemo? Nastavićemo da se borimo”, predsjednikove riječi prenosi beogradski tabloid Kurir.

Nakon predaha nastavio je opisivati status i stanje svojih sunarodnjaka u nekadašnjoj koloniji.

“Moraju i Srbi nešto da dobiju, a ne da dobiju “evo nećemo više da vam palimo manastire i crkve”. E, baš vam hvala, mnogo ste dobri i fini. Uspeli smo da se Srbija ponovo nešto pita. Nije to mnogo, ali nekakav smo faktor, a ne da nam zavrću uši. To ste mogli nekom drugom, današnjoj Srbiji niko neće izvlačiti uši. Svi bi da se reši problem sa Prištinom, ali kada do kompromisa dođe, zna se ko će biti kriv. I ja nemam problem sa time da budem kriv, samo neka se problemi reše. Srbija hoće mir, stabilnost, kompromis, ali ne dogovor “biće onako kako ja kažem”, već “malo vi, malo mi”, poručio je Vučić.

Komentiraj