VUČIĆ “Beograd spreman za dijalog čim Priština ukine carinu”

hina

Srbija je spremna za nastavak dijaloga s Prištinom čim carine na robu iz Srbije i BiH budu ukinute, rekao je u srijedu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nakon sastanka visoke predstavnice za vanjsku politiku EU-a Federice Mogherini sa šefovima država ili vlada zapadnog Balkana u Bruxellesu.

Mogherini se, na svoj poziv, u sjedištu EU-a sastala s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, makedonskim premijerom Zoranom Zaevom te predsjednicima Kosova Hashimom Thacijem i Srbije Aleksandrom Vučićem, a od pozvanih nije došao samo premijer Albanije Edi Rama zbog, kako je objašnjeno, ranije preuzetih obveza.

Vučić je u Bruxellesu, praktički, ponovio prethodnu izjavu na sjednici Vijeća sigurnosti UN u New Yorku u ponedjeljak, kada je – osim spremnosti za uvjetovani nastavak dijaloga s Prištinom – od UN zatražio da preuzmu ozbiljniju ulogu u potrazi za rješenjem pitanja Kosova.

Predsjednik Srbije ponovio je u izjavi srbijanskim elektroničkim medijima da je rješenje odnosa s Albancima daleko, ali ga se mora tražiti da ne bi bilo nametnuto.

“Ako ne budemo rješenje tražili, plašim se da neko loše rješenje može naći nas i vratiti nas 50 godina unazad. U to rješenje trebaju biti uključeni svi – EU, Kina, Rusija, UN”, rekao je Vučić.

On je rekao kako Srbija svoje stajalište nije mijenjala, te da se “zalaže za izgradnju regionalnog gospodarskog tržišta, mnogo jedinstvenijeg nego što je danas”.

“Čak i da bude sve najbolje i da do 2025. budemo dio Unije – što ne možete sa sigurnošću reći ni zbog naših opnosa s Prištinom, ni zbog odnosa unutar EU,  ključno je ipak da razvijamo naše ekonomske odnose, da imamo još viši rast, bolje povezanu infrastrukturu, manje opterećenja za gospodarstvo, bolje veze s inozemnim ulagačima”, reko je Vučić.

Komentirajući pismo predsjednika SAD-a Donalda Trumpa upućeno kosovskom predsjedniku Hashimu Thaciju i njemu o spremnosti Amerike da podrži srpsko-albanski dijalog na Kosovu i očekivanju da s Thacijem i Vučićem u Bijeloj kući proslavi budući povijesni sporazum, Vučić je rekao kako je pročitao sadržaj pisma, ali ga još nije “fizički vidio”, te da ga razumije kao spremnost SAD-a da pridonesu rješenju.

“To govori o tri stvari – da je SAD zainteresiran za rješavanje problema Kosova kakvim-takvim kompromisom, da je u to uključen američki predsjednik – po prvi puta otvoreno i nedvosmisleno, što znači da će velika mašinerija podupirati dolazak do tog rješenja”, rekao je Vučić.

Vučić nije suglasan da se s Trumpom ušlo u finalnu fazu, jer rješenje nije blizu.

“Ne mislim da smo blizu rješenja, ali mi se čini da to pokazuje kolika je zainteresiranost SAD-a da se dođe do tog rješenja”, rekao je srbijanski predsjednik, navodeći kako u potragu za rješenje trebaju biti uključeni i “drugi faktori – Rusi, EU, naši kineski prijatelji”.

Američki predsjednik Trump uputio je pisma kosovskom predsjedniku Hashimu Thaciju i srbijanskom šefu države Aleksandru Vučiću u kojima naglašava spremnost SAD-a da pomognu u traženju rješenja za srpsko-albanske odnose i navodi kako u Bijeloj kući očekuje dvojicu predsjednika da zajedno proslave “povjesni sporazum”.

Komentiraj