EPA/KOCA SULEJMANOVIC

VUČIĆ ‘Amerika će uvijek biti na strani Kosova’

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je u petak u Kragujevcu da će Sjedinjene Države uvijek biti na strani Kosova, što god Priština učinila i koji god sporazum prekršila.

“Krajnje je vrijeme da se pomirimo s tim da je SAD priznao neovisnost Kosova i da je to za njih završena priča”, rekao je Vučić novinarima komentirajući izjavu kosovskog premijera Ramusha Haradinaja o potpori Amerike Kosovu u slučaju sukoba sa srbijanskom vojskom.

Haradinaj je izjavio da se Srbija neće usuditi poslati vojnike na Kosovo i ocijenio kako će, ukoliko se to i dogodi, Amerikanci braniti Kosovo, objavili su danas prištinski mediji na albanskom.

“Srbija se neće usuditi poslati svoju vojsku na Kosovo. Jedan američki vojnik ovdje bit će dovoljan. Sjedinjene Države bi nas podržale u takvoj situaciji”, kazao je Haradinaj.

Vučić je ocijenio “nerealnim” očekivanja da Srbija može “promijeniti mišljenje Amerike”.

“Mi smo stjerani u kut, a onoliko malo koliko nas ima i koliko smo slabi – moramo se sačuvati”, rekao je Vučić naglasivši da su obrana nacionalnih interesa i očuvanje mira “vitalni interesi Srbije”.

Tenzije između Beograda i Prištine su – uz nedavno jednostrano povećanje kosovskih pristojbi na robu iz Srbije za 10, a potom i 100 posto – dodatno pojačale službene najave o preustroju Kosovskih snaga sigurnosti (KBS) u vojsku Kosova čiji je početak predviđen za 14. prosinca.

Premijera Srbije Ana Brnabić u srijedu je ocijenila da je “na stolu” i vojna opcija ukoliko kosovska vojska bude namjeravala zauzeti sjever Kosova, a dan kasnije predsjednik Srbije poručio je kako se nada da rata neće biti i u telefonskom razgovoru s glavnim tajnikom NATO Jensom Stoltenbergom dogovorio da budu u stalnom kontaktu i prate “razvoj situacije”.

Stoltenberg je u srijedu, poslije ministarskog sastanka NATO u Bruxellesu, prenio stajalište Saveza da “nije pravo vrijeme” za formiranje kosovske vojske i da taj proces mora biti sukladan kosovskom ustavu.

Komentiraj