VUČETIĆ “Izbacimo ratove iz udžbenika povijesti”

Sanjin Strukic/PIXSELL

Neovisni saborski zastupnik je povodom obilježavanja završetka “klaonice naroda” odnosno 1. svjetskog rata na facebooku objavio intrigantan status i iznio zanimljiv prijedlog vrijedan razmatranja. Vučetić je napisao:

“Sto godina nakon završetka Prvog svjetskog rata, ujedno je stoljeće kontinuiteta transformacija i metamorfoza sukoba nakon Prvog svjetskog rata, sukoba koji nikada ne prestaju. U društvu neprestano ratuju sloboda (=odgovornost) i nesloboda (=neodgovornost).

Taj rat vodi nesloboda, ona uvijek ima neprijatelje – slobodne i odgovorne ljude. Kad bi ti neslobodni jednom shvatili da se sloboda ne može poraziti, da sloboda obvezuje, da slobodi odgovara odgovornost upravo prema slobodi, ratovi bi iščezli, nastupilo bi carstvo slobode.

Bojim se da se iz povijesti najteže uči. Zar bi netko mogao, da je iz povijesti nešto naučio, prizivati rat, neprijateljstvo, rasizam, ksenofobiju, svetost i nepogrešivost nacije, neslobodu…?

Napravimo, u sklopu reforme Škola za život, društveni eksperiment i ratove izbacimo iz udžbenika povijesti, smjestimo ih u priručnike iz psihopatologije i socijalne patologije. Tamo, uostalom, više pripadaju. Tada će i zagovornici neslobode na pravom mjestu pronaći informaciju o sebi. Uvedimo u škole psihopatologiju i socijalnu patologiju.”

Sto godina nakon završetka Prvog svjetskog rata, ujedno je stoljeće kontinuiteta transformacija i metamorfoza sukoba…

Posted by Marko Vučetić on Sunday, November 11, 2018

Komentiraj