VSOA: Upitan mandat Kindera zbog odluke saborskog odbora

Nacional je od upućenih vojnih izvora doznao da bi uskoro moglo doći do ozbiljnih kadrovskih promjena u vrhu Vojne sigurnosno-obavještajne agencije. I to zato što je saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u prvoj polovici prosinca donio jednoglasnu odluku o tome da je VSOA u najmanje jednom slučaju prekršila Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH. Pa je u pitanju i mandat ravnatelja VSOA-e Ivice Kindera iako mu službeno još ne istječe.

Kinder je sve dosad gurao dvojicu svojih suradnika na poziciju svog zamjenika umjesto Ivice Komljena, kojem istječe mandat i odlazi u mirovinu. To su Tomislav Krpan, pomoćnik ravnatelja za analitiku, osoba povezana s aferom Kameleon s početka 2000-ih, koju je tada otkrio Nacional. Krpan je unatoč sudjelovanju u aferi u kojoj su nezakonito prisluškivani pojedinci iz Hrvatskog helsinškog odbora, tada još uvijek ugledne nevladine udruge, godinama napredovao u obavještajnom sustavu. Drugi je Danko Mršo, pomoćnik ravnatelja za operativu, o kojem se navodi da je kadar Brune Stanića, bivšeg pripadnika SDS-a i SZUP-a, koji ga je selektirao u Vojno-sigurnosnu agenciju.

O rotacijama na čelu VSOA-e morat će se usuglasiti predsjednik Republike Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković. Komljen, kojeg Nacionalovi izvori opisuju kao čovjeka koji pripada još “garnituri” kadrova bivšeg potpredsjednika Sabora i donedavnog zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, već je predao zahtjev za umirovljenje jer mu mandat istječe 17. siječnja pa će se premijer i predsjednik svakako morati dogovarati o tome koja će osoba biti postavljena na njegovo mjesto.

U slučaju da se donese odluka i o smjeni ravnatelja Ivice Kindera, koji je formalno najodgovorniji za kršenje zakona u VSOA-i, Milanović i Plenković morat će se dogovoriti i o izboru novog ravnatelja VSOA-e i njegova zamjenika, dakle, dviju ključnih osoba te agencije.

Nacional je kontaktirao Ured premijera s upitom jesu li upoznati s odlukom saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost o nezakonitom postupanju VSOA-e. Otamo je stigao sljedeći odgovor: „Upućujemo Vas da se obratite nadzornom saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Ured predsjednika Vlade nije zaprimio obavijest o odluci saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Ured predsjednika Vlade zaprimio je izvješće o provedenom stručnom nadzoru VSOA-e od strane UVNS-a. S obzirom na sadržaj izvješća o provedenom stručnom nadzoru VSOA-e te dodatna dokumentirana saznanja koja je predsjednik Vlade zaprimio s time u vezi, nisu konstatirane nepravilnosti koje bi bile razlog traženja smjene ravnatelja VSOA-e. Iz izvješća o provedenom stručnom nadzoru VSOA-e te dodatnih dokumentiranih saznanja koja je predsjednik Vlade zaprimio s time u vezi, razvidno je da nije bilo zlouporabe sustava VSOA-e.

Međutim, Saborski odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost očito misli drugačije. Nacional je potvrdu tih informacija dobio i od drugog neovisnog izvora s neposrednim saznanjima o tijeku tog predmeta, koji je potvrdio:

“To je točno, saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost donio je jednoglasnu odluku da je prekršen zakon i istu proslijedio svim nadležnim institucijama. Taj su predmet doveli do kraja, a riječ je o slučaju koji bi mogao dobro razdrmati VSOA-u. No sve to dalje ovisi o institucijama, na njima je da odrade svoj dio posla.”

Na čelu saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost je SDP-ov zastupnik Nikša Vukas, inače donedavni glavni tajnik SDP-a, potpredsjednik Odbora je Mario Kapulica iz HDZ-a, inače predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a, a članovi su Ivan Budalić, Miro Bulj, Dario Hrebak, Mišel Jakšić, Ermina Lekaj Prljaskaj, Željko Sačić, Ante Sanader, Anđelko Stričak, Miroslav Škoro, Miroslav Tuđman i Franko Vidović, dakle, predstavnici svih političkih stranaka koje participiraju u zakonodavnoj vlasti. No svi oni jednoglasno su se složili da je riječ o kršenju zakona, na temelju čega je Odbor taj slučaj proslijedio na daljnje postupanje.

Komentiraj