Vrućine su spržile salatu, rajčicu, krumpir: “Godina je teška, bit će tu svašta”

U Slavoniji i ostatku zemlje ovih se dana žale da spaljenoj zemlji, koja od lipnja vapi za kišom, više nema pomoći. Suša i vrelo sunce koje je ovih dana domaće povrće ‘peklo’ i na više od 43 Celzija ‘ubrali’ su većinu uroda na otvorenom, piše u četvrtak Večernji list.

Kukuruz je, naime, podbacio 50, negdje i 100 posto, no kako ga u boljim godinama proizvedemo i dvostruko više od vlastitih potreba i među tri je top proizvoda kojima ‘pumpamo’ vanjskotrgovinsku bilancu hrane, računa se da bi ga moglo biti dovoljno barem za vlastite potrebe.

Ako do Velike Gospe padne dovoljna količina kiše, urodi se možda i poprave za dvadesetak posto, nadaju se ratari. Da nije dobro, najbolje se vidi i po puno skromnijoj ponudi na tržnicama a i znatno višim cijenama nego lani u ovo doba.

“Godina je teška, bit će tu svašta. Prinosi padaju 30-60 posto, ovisno o poziciji, uvjetima, navodnjavanju, temperaturama. I onaj tko ima sve uvjete zadovoljene imat će gubitke jer su temperature visoke i povrće to jako teško podnosi”, objasnio je predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara Vjekoslav Budanac.

Dodao je da će kulture koje se beru u jesen, poput kupusnjača, malo bolje proći, ako u međuvremenu padne kiša. Salata je u sadašnjim ekstremno vrućim uvjetima potpuno stradala, kao i rani kupus početkom ljeta.

Zasad nema pokazatelja da bi moglo biti nestašica, možda tek pojedinih kultura ili sorata. No kako suša i visoke temperature pogađaju i veći dio EU, sigurno je da će robe biti manje i po višim cijenama.

Ministarstvo poljoprivrede je predstavnicima HPK, HGK, Hrvatske voćarske zajednice i Zajednice udruga hrvatskih povrćara zakazalo sastanak u idući četvrtak na temu stanja i očekivanja u proizvodnji i trženju žitarica, uljarica, voća i povrća uslijed suše, piše Večernji.

Komentiraj