VRUĆINE I IMUNITET Znanstvenici otkrili da visoke temperature utječu na imunološki sustav

Autor:

Antonio Guillem Fernndez / Alamy / Alamy / Profimedia

Sve više prosječne temperature zraka i sve češći toplinski valovi utječu na naš imunitet, pokazala je studija koju je tim američkih znanstvenika predstavio na konferenciji Američke udruge za srce u Chicagu.

Otkrili su kako čak i kratkotrajna izloženost toplini utječe na obrambeni sustav tijela. Uzeli su uzorke krvi 624 osobe u Louisvilleu, tijekom vrućina 2018. i 2019. te su analizirali biomarkere.

Primijetili su niz upalnih procesa među sudionicima studije u danima koji su bili topliji od prosjeka, što sugerira na to da je čak i blaga vrućina izazvala reakciju imunološkog sustava. Ovo otkriće potaknulo je znanstvenike na proučavanje dugoročnih posljedica brzog porasta globalnih temperatura na imunološku reakciju ljudskog tijela.

Pokazalo se da prvi na visoke temperature zraka reagiraju proteini citokini, bijela krvna zrnca te monociti. Povišene razine ovih stanica znakovi su upale, što je jedan od načina na koji imunološki sustav djeluje. Ako ovo stanje potraje, može naštetiti organizmu.

U krvi koja je izvađena tijekom visokih temperatura bilo je manje B limfocita, stanica koje proizvode antitijela koja prepoznaju specifične patogene i pamte ih za buduće infekcije.

Promjene u imunitetu bile su zapanjujuće, s obzirom na to da Louisville, u kojem je studija provedena, nije doživio nikakve veće vrućine tijekom razdoblja istraživanja, navodi se u zaključku studije.

“Nisam očekivao da ću vidjeti tolike promjene na stanicama kod umjerenog porasta temperature“, izjavio je na konferenciji Daniel W. Riggs, autor studije i profesor medicine na Sveučilištu Louisville, a prenosi portal Scientific American.

Riggs kaže kako nije praćeno gdje su ispitanici bili prije uzimanja krvi za analizu – jesu li boravili u rashlađenom prostoru u udobnosti svoga doma ili su bili na suncu i iscrpljivali se. Sve to može utjecati na njihovo stanje.

Ipak, studija ukazuje na dijelove imunološkog sustava koji bi mogli biti najosjetljiviji na porast temperatura. Kristie Ebi, znanstvenica sa Sveučilišta u Washingtonu, koja proučava povezanost klime i zdravlja kaže da rezultati pokreću zanimljiva pitanja, poput onog koliko snažno i brzo tijelo reagira na toplinu. Kako bi pronašli odgovore, potrebne su nove, preciznije i sveobuhvatnije studije.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.