Vruće na istoku: Kina širi zonu vježbi, uvela osam mjera SAD-u, Tajvan podigao zrakoplove

Kina prekida suradnju sa Sjedinjenim Državama u nizu područja, uključujući dijalog između viših vojnih zapovjednika i razgovore o klimi, što je odmazda zbog posjeta predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu, priopćio je Peking.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova također je priopćilo da obustavlja suradnju s Washingtonom na sprječavanju prekograničnog kriminala i trgovine drogom te na repatrijaciji ilegalnih migranata. Ukupno je Peking donio osam različitih mjera.

Kina je priopćenjem ubrzo nakon što je Pelosi napustila Japan otkazala planirani bilateralni susret o pomorskom vojno-sigurnosnom mehanizmu.

Peking je odvojeno obznanio da će uvesti sankcije protiv Pelosi i njene uže obitelji zbog “zlobnog” i “provokativnog” djelovanja. Zbog posjeta Pelosi Tajvanu, koji Kina smatra svojim teritorijem, Kina je pokrenula vojne vježbe do sada neviđenog razmjera u vodama i zračnom prostoru oko Tajvana.

Broj zona oko Tajvana u kojima Kina izvodi svoje vojne vježbe popeo se na sedam.

Tajvan podigao zrakoplove

Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je da je Tajvan podigao zrakoplove kako bi upozorio 49 kineskih zrakoplova u svojoj zoni protuzračne obrane, prenosi Reuters.

Svih 49 kineskih zrakoplova prešlo je središnju liniju Tajvanskog tjesnaca, navodi se u priopćenju ministarstva.

Japan otvoren za dijalog s Kinom

Japanski ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi izjavio je danas da ta zemlja ostaje otvorena za dijalog s Kinom.

Obraćajući se novinarima, Hayashi je rekao: “U ovakvim vremenima, kada je situacija napeta, važna je dobra komunikacija. Japan je uvijek otvoren za dijalog s Kinom.”

Komentiraj