Dubravka Petric/PIXSELL

VRSELJA 'Zbog rekonstrukcije zgrade HNK bit ćemo veseli beskućnici'

Dražena Vrselja, nova intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, najavljuje tri velike predstave do kraja ljeta i veliku rekonstrukciju zgrade kazališta, tijekom koje će osječki HNK morati igrati u alternativnim prostorima u gradu i cijeloj Slavoniji
Nakon što je početkom kazališne sezone prošle godine Sandra Filipović, pročelnica za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Osječko-baranjske županije, izrekla ime Dražene Vrselje kao osobe kojoj se daje povjerenje kao novoj intendantici HNK u Osijeku, u javnosti je to ostavilo znak izravne umiješanosti politike u rad te kazališne kuće. To čak ne bi bilo toliko čudno – jer uvijek politika bira čelne ljude u kulturi – da je barem u to vrijeme bio otvoren natječaj za novu čelnu osobu nacionalne kazališne kuće u Osijeku, koja će nakon Božidara Šnajdera postati intendant ili intendantica. Ali to tada nije bio slučaj pa je tako Dražena Vrselja, dugogodišnja zaposlenica HNK u Osijeku i poslovna ravnateljica te kazališne kuće, i sama postala ‘’slučaj’’. Govorilo se da je Dražena Vrselja osoba od povjerenja župana Ivana Anušića, ali i Milijana Brkića. No Dražena Vrselja u intervjuu za Nacional nije željela previše toga reći o politici, kao što nije ni komentirala tadašnje medijske napise. Najveći izazov u njezinu četverogodišnjem mandatu bit će, kaže, velika rekonstrukcija zgrade kazališta tijekom koje će zaposlenici, kako je rekla, biti veseli beskućnici.
Nacional: Nova ste intendantica, u kakvom ste stanju dočekali HNK u Osijeku?
Najveći problem bile su nedovršene produkcije koje smo uspjeli realizirati i početi raditi. Posložili smo ‘’Bubu u uhu’’ u kratkom vremenu i finalne pripreme su u tijeku. Premijera je 26. travnja. To će biti ansambl predstava u režiji Jasmina Novljakovića, u kojoj igra i dvoje studenata. Intencija mi je, i drago mi je da je to započelo, da se HNK u Osijeku tješnje poveže s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku. Prošlog tjedna predstavili smo početak rada na velikom projektu, ambijentalnoj predstavi „Donjodravska obala“ prema romanu Drage Hedla, u dramatizaciji i režiji Zlatka Svibena kojom ćemo otvoriti Osječko ljeto kulture 28. lipnja. To će biti ogroman projekt s 89 uloga….
Pročitajte više u novom broju Nacionala…

Komentiraj