Vrlo zanimljiva izložba u bečkoj ‘Kući glazbe’ (Haus der Musik)

Grad Beč

Bečki filharmoničari ove godine slave 175 godina postojanja, a iste je 1842. godine osnovana i Newyorška filharmonija.

Zajednički jubilej bio je povod za organiziranje zajedničke izložbe o ova dva svjetski poznata orkestra pod nazivom ‘2×175 godina filharmoničara: Beč i New York’.

Izložba je najprije predstavljena u Austrijskom kulturnom forumu u New Yorku, a trenutno se zaključno s 14.02.2018. godine može pogledati u bečkoj ‘Kući glazbe’ (Haus der Musik).

Ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

Arhivski dokumenti prikazuju povijesne vrhunce, zajedničke odlike i razlike dvaju orkestara koji se ubrajaju u najstarije ansamble u svijetu. Posjetitelji imaju priliku saznati nešto više o skladateljima koji su radili s oba orkestra, Johannesu Brahmsu, Antonu Bruckneru i Gustavu Mahleru.

Predstavljeni su i odnosi dva ansambla prema zajedničkim dirigentima kao što su Arturo Toscanini, Leonarda Bernstein i Zubin Mehta, a poseban fokus stavljen je na utjecaj nacionalsocijalizma na rad dvaju filharmonijskih orkestara.

U bečkoj Kući glazbe smjestio se i stalni postav Muzeja Bečkih filharmoničara kroz koji se može upoznati povijest planetarno popularnog orkestra. U kući u kojoj se sada nalazi muzej, u vrijeme osnutka orkestra živio je jedan od njegovih pokretača, Otto Nicolai, a među eksponatima nalaze se između ostalog i osnivački akt Bečke filharmoničara te program prvog koncerta održanog 28. svibnja 1842. godine.

Komentiraj