Vrlo je velika opasnost od nastanka požara! “Pozivamo građane na dodatan oprez i odgovorno ponašanje”

Hrvatska vatrogasna zajednica u srijedu je u priopćenju upozorila da je, zbog toplinskog vala čiji se vrhunac može očekivati od 21. do 24. srpnja, i indeks opasnosti od izbijanja šumskog požara za cijelu je Hrvatsku visok.

Osobito se to, dodaju, odnosi na područje priobalja gdje je vrlo visok što dokazuju i svakodnevni požari otvorenog prostora. Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković naložio je svim vatrogasnim zajednicama priobalja da povećaju prisutnost vatrogasnih postrojbi na terenu povećanjem broja protupožarnih ophodnji kao i pojačano motrenje na području djelovanja.

FOTO: HVZ

“Uz postojeće odgovornosti i obveze pravnih subjekata za provedbu odredbi zaštite od požara, pozivamo i građane na dodatan oprez te da svojim odgovornim ponašanjem doprinesu sigurnosti”, poručio je Tucaković i podsjetio na zabranu spaljivanja, osobito za vjetrovita vremena, korištenje roštilja u prirodi te bacanje opušaka kao i bilo kakvo drugo neodgovorno ponašanje koje može biti uzročnikom požara.

“Svjedočili smo velikom požaru prošloga tjedna kod Zatona koji je iza sebe ostavio značajne materijalne štete. I susjedne zemlje bore se s vatrenom stihijom koja pustoši sve pred sobom, a pojedine države bilježe i ljudske žrtve. Apeliram na sve da svojim ponašanjem smanjimo mogućnost izbijanja požara na minimum jer je protupožarna kultura odgovornost svakog pojedinca. Ne dopustimo da prizori vatrene stihije koje vidimo u susjednim zemljama postanu i naša svakodnevica”, istaknuo je glavni vatrogasni zapovjednik.

HVZ

Komentiraj