Emirates 

Vrlo dobri poslovni prihodi Grupacije Emirates

Grupacija Emirates objavila je da 31. uzastopnu godinu završava s dobiti i kontinuiranim širenjem poslovanja.

U svom objavljenom Godišnjem izvješću za 2018.-2019. godinu Grupacija Emirates u financijskoj je godini zaključenoj 31. ožujka 2019. godine zabilježila dobit od 2.3 milijarde AED (631 milijun USD), što predstavlja pad od 44 posto u odnosu na prošlu godinu.

Poslovni prihodi Grupacije dosegnuli su 109,3 milijarde AED (29,8 milijarde USD) odnosno 7 posto više nego prošle godine. Saldo gotovine Grupacije iznosi 22,2 milijarde AED (6,0 milijarde USD) što predstavlja pad od 13 posto u odnosu na prošlu godinu, a do čega je uglavnom došlo zbog velikih ulaganja u poslovanje, uključujući značajne akvizicije i isplate prošlogodišnje dividende u iznosu od 2 milijarde AED (545 milijuna USD). S obzirom na ukupnu dobit Grupacija je donijela odluku o isplati dividende u iznosu od 500 milijuna AED (136 milijuna USD) dioničaru Investment Corporation iz Dubaija za poslovnu godinu 2018.-2019.

“Poslovna godina 2018.-19. bila je zahtjevna, a naše poslovanje nije bilo na razini s kojom smo u potpunosti zadovoljni. Više cijene nafte i ojačani američki dolar smanjili su našu zaradu premda je došlo do osnaživanja konkurentnosti na našim ključnim tržištima. Čini se da je porast globalne potražnje zračnog prometa iz prethodne godine krenuo u suprotnom smjeru, a također smo svjedočili slabljenju putničke potražnje, posebice u našoj regiji, što je utjecalo na rezultate dnata-e i Emiratesa. Svaki je poslovni ciklus drugačiji te nastavljamo pametno i predano raditi kako bismo se nosili s izazovima i iskoristili mogućnosti. Naš je cilj oduvijek bio izgraditi profitabilno, održivo i odgovorno poslovanje sa sjedištem u Dubaiju, a ti principi i dalje vode naše odluke i ulaganja. U razdoblju 2018.-2019. Emirates i dnata zaključili su 31. uzastopnu godinu koja završava s dobiti, zabilježili rast u svim segmentima poslovanja te nastavili ulagati u inicijative i infrastrukturu koja će nam osigurati uspješnu budućnost”, rekao je njegovo veličanstvo Šeik Ahmed bin Saeed Al Maktoum, predsjednik i glavni izvršni direktor aviokompanije i Grupacije Emirates.

Njegovo veličanstvo Šeik Ahmed bin Saeed Al Maktoum

U poslovnoj godini 2018.-2019. Grupacija je uložila 14,6 milijardi AED (3,9 milijardi USD) u nove zrakoplove i opremu, stjecanje trgovačkih društava, moderne objekte, najnovije tehnologije i inicijative za zaposlenike što predstavlja značajan porast u usporedbi s prošlogodišnjim ulaganjem u iznosu od 9 milijardi AED (2,5 milijardi USD). Emirates je u veljači 2019. godine objavio da je sklopio vrijedan ugovor s Airbusom o nabavi 40 novih zrakoplova tipa A330-900 i 30 novih zrakoplova tipa A350-900 u vrijednosti 21,4 milijarde USD, čija će isporuka trajati od 2021. do 2024. godine. Aviokompaniji će također biti isporučeno 14 zrakoplova tipa A380 u razdoblju od 2019. do kraja 2021. godine, čime će se broj isporučenih zrakoplova tipa A380 popesti na 123.

U više od 120 podružnica ukupna radna snaga Grupacije porasla je za 2 posto na 105 286 zaposlenika koji pripadaju više od 160 različitih nacionalnosti, uglavnom pod utjecajem novih akvizicija dnate i širenja međunarodnog poslovanja. Tijekom poslovne godine 2018.-19. jedanaest starijih zrakoplova postupno je povučeno iz uporabe, čime je ukupno brojčano stanje flote potkraj ožujka dosegnulo brojku od 270 zrakoplova. To je na tragu strateške odluke Emiratesa da radi s mladom i modernom flotom koja je bolja za okoliš, bolja za posao i bolja za klijente, u skladu s novim sloganom “Fly Better“.

Partnerstvo Emiratesa i flydubaija uspješno se nastavllo nudeći putnicima Emiratesa pristup prema dodatnih 67 destinacija kojima upravlja flydubai kako bi uživali u većoj povezanosti s 11 letova flydubaija koji polaze s Emiratesovog terminala 3. Ukupni putnički promet ostao je stabilan, a Emirates je prevezao 58,6 milijuna putnika (porast od 0,2 posto). S povećanjem kapaciteta sjedala za 4 posto zrakoplovna tvrtka ostvarila je putnički faktor popunjenosti od 76,8 posto.

Europa je bila regija s najvećim doprinosom poslovnim prihodima u iznosu od 28,3 milijardi AED (7,7 milijardi USD), što predstavlja povećanje od 6 posto u odnosu na razdoblje 2017.-2018. Slijede Istočna Azija i Australazija s nešto manjim udjelom u ukupnim prihodima, 26,6 milijardi AED (7,2 milijarde USD), odnosno rastom od 5 posto. Emirates SkyCargo nastavlja ostvarivati vrlo dobre rezultate na dinamičnom tržištu s 14 posto ukupnih prihoda kompanije od poslova prijevoza. Emiratesovi hoteli zabilježili su poslovne prihode u iznosu od 669 milijuna AED (182 milijuna USD), odnosno pad poslovnih prihoda od 10 posto u odnosu na prošlu godinu.

Međunarodno poslovanje dnate

Međunarodno poslovanje dnate sada čini 70 posto prihoda. Polažući temelje za budući rast dnata je tijekom godine uložila 1,1 milijardu AED (314 milijuna USD) akvizicije, u nove objekte i opremu, najnovije tehnologije i razvoj ljudskih resursa. Društvo dnata tijekom godine pridobilo je više od 100 novih klijenata u ključnim tržištima uključujući SAD, Kanadu, Ujedinjeno Kraljevstvo, Australiju i Italiju. dnata je također proširila svoje kapacitete za rukovanje teretom na londonskom Gatwicku, otvorio dodatno skladište tereta na Schipholu te novi objekt robnog prometa na zračnoj strani u Adelaideu. Također je stekla većinski udio u BD4travel (Big Data for Travel), nagrađivanom tehnološkom poduzeću koje osigurava IT rješenja na području umjetne inteligencije u sektoru putovanja.

Cjelovito Godišnje izvješće za 2018.-2019. godinu Grupacije Emirates dostupno je na službenim internetskim stranicama.

  • Grupacija je zaključila 31. uzastopnu godinu s dobiti od 2,3 milijarde AED (631 milijun USD).
  • Snažan rast poslovanja doveo je do rekordnih poslovnih prihoda od 109 milijardi AED (29,8 milijarde USD).
  • Solidan saldo gotovine iznosio je 22,2 milijarde AED (6,0 milijarde USD)
    Donesena je odluka o isplati dividende vlasniku Investment Corporation iz Dubaija u iznosu od 500 milijuna AED (136 milijuna USD)

Emirates je ostvario dobit od 871 milijuna AED (237 milijuna USD), što predstavlja pad od 69 posto u odnosu na prethodnu godinu.

  • Prihodi od poslovanja porasli su za 6 posto na 97,9 milijardi AED (26,7 milijardi USD), zahvaljujući vrlo solidnim rezultatima zračnog putničkog i teretnog prometa.
  • Kapacitet zračnog prijevoznika prešao je 63 milijarde ATKM uz neto povećanje flote za 2 nova zrakoplova.

dnata je ostvarila rekordnu dobit od 1,4 milijarde AED (394 milijuna USD) što uključuje 321 milijun AED (88 milijuna USD) od jednokratne prodaje udjela HRG-a (Hogg Robinson Group).

  • Prihodi od poslovanja porasli su za 10 posto na 14,4 milijarde AED (3,9 milijardi USD) odražavaju daljnje širenje poslovanja pri čemu međunarodni poslovi sada ostvaruju 70 posto ukupnih prihoda od poslovanja.
  • Globalni je otisak povećan stjecanjem Qantasovih usluga cateringa u Australiji i kompanije 121 Inflight catering u Sjevernoj i Južnoj Americi, dodaju se novi sadržaji i kapaciteti usluga u divizijama rada zračnih luka, cateringa te usluga putovanja.

Komentiraj