Vrkić i Šišljagić okupljaju saborske zastupnike koji će lobirati za projekte u Osijeku i županiji

Davor Javorovic/PIXSELL

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić održali su u utorak sastanak nakon kojega su istaknuli kako će ovih dana saborske zastupnike s područja t županije, bez obzira na to kojoj političkoj opciji pripadaju, pokušati okupiti u svojevrsni klub kako bi preko njih mogli ići sa zahtjevima Vladi i državi te od njih tražiti ono što smatraju da je od posebnog interesa za taj kraj.

 „Javno pozivam saborske zastupnike s područja Osječko-baranjske županije, neovisno o političkim opcijama i različitim stajalištima, da nam se odazovu u ovaj neformalni klub jer jako je važno zajednički razgovarati o važnim temama za naš kraj. U ovoj cijeloj priči nema nikakve politike, nema razmirica. Ima ozbiljnog dogovora i razgovora o svim važnim pitanjima – od investiranja, života i boljih uvjeta za život svih naših sugrađana u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji“, rekao je osječki gradonačelnik Ivan Vrkić.

Župan Šišljagić ocijenio je da će se tako lakše rješavati projekti i problemi.

„Trebamo zajedno sjesti za stol i vidjeti što se može učiniti korisno na puno lakši način. Ako se uspijemo usuglasiti oko određenih tema i budemo imali zajednički stav, trebamo zanemariti političke tenzije te zajednički početi lobirati za interese našega kraja“, rekao je Šišljagić.

Vrkić i Šišljagić na sastanku su razgovarali i o nekoliko aktualnih tema, kao što su izgradnja Centra za autizam, nove zgrade Prve gimnazije, ULO hladnjača i tretiranje komaraca.

U projekt izgradnje Centra za autizam u Osijeku nedavno su ušli Osijek i županija, zajedno s mjerodavnim ministarstvima, no cijeli projekt kasni zbog odugovlačenja u ministarstvima.

„Radi se o investiciji vrijednoj osam milijuna kuna. Roditelji djece s autizmom pokrenuli su inicijativu, mi smo ocijenili da je to opravdano i ušli smo u ovaj kapitalni projekt. Međutim, određene suglasnosti i određene aktivnosti, koje su potrebne za nastavak ovoga projekta, kasne sa razine nadležnih ministarstava pa ćemo zajedno pokušati te stvari ubrzati kako bi se što prije pristupilo ishođenju građevinske dozvole, a onda, naravno, izgradnji samoga centra“, rekao je Šišljagić.

Zaključili su kako Prva gimnazija u Osijeku dugo nema odgovarajuće pedagoške standarde i da prostor nema odgovarajuće uvjete, a već se desetak godina traži rješenje za izgradnju nove školske zgrade. Grad Osijek sada je ponudio lokaciju preko puta dvorca Pejačevića, a Vrkić i Šišljagić dogovorili su se na sastanku o modelu što bržeg rješavanja svih potrebnih preduvjeta kako bi se što prije pristupilo projektiranju i dobivanju građevinske dozvole, a zatim i izgradnji zgrade Prve gimnazije.

Gradonačelnik i župan dogovorili su se i da će grad Osijek 50 posto udjela u tvrtki ULO hladnjači prepustiti Osječko-baranjskoj županiji s obzirom ne to da će ona raditi na zemljištu u vlasništvu županije u sklopu Regionalnoga distribucijskog centa za voće i povrće u Slobodnoj zoni.

Zaključeno je i kako komarci nisu problem samo grada Osijeka, nego i županije, posebice općina uz Dravu i Dunav, te da postoji elaborat Zavoda za javno zdravstvo o sustavnom tretiranju komaraca na području cijele županije, za što je na godinu potrebno 32 milijuna kuna plus PDV.

„Dogovorili smo se da ćemo zajednički udružiti financijska sredstva i zajedno krenuti u borbu protiv komaraca, ali i da zajedno idemo pred državu i da tražimo da se i iz državnog proračuna financira tretiranje onog što je državno, a to je Park prirode Kopački rit“, rekao je Vrkić i zaključio da će biti manje problema s komarcima i u Osijeku i u drugim mjestima u županiji kad se taj problem riješi u Kopačkom ritu.

Komentiraj