HINA/ Miljenko KLEPAC/

vRIsak: Predstavljena knjiga o narkoticima u Trećem Reichu

Knjiga njemačkog književnika i publicista Normana Ohlera “Potpuna ekstaza: narkotici u Trećem Reichu”, u kojoj se istražuje upotreba opijata i srodnih farmaceutskih proizvoda u Njemačkoj tijekom Drugog svjetskog rata, predstavljena je u subotu u Rijeci, u sklopu književnog festivala vRIsak, a na predstavljanju je bio i autor.

Knjiga je u Hrvatskoj objavljena prije nekoliko dana, u Njemačkoj je prodana u više od 40.000 primjeraka a prevedena je na 29 jezika.

Norman Ohler (1970.) je romanopisac s četiri objavljena romana, a ovo je njegovo prvo publicističko djelo. “U Njemačkoj je knjiga vrlo dobro prihvaćena, samo pojedini povjesničari ne mogu pojmiti da o povijesti na ovaj način piše netko tko nije povjesničar”, rekao je Ohler.

Ova knjiga ne iznosi novo gledanje na Drugi svjetski rat niti mijenja predodžbu o ključnim događanjima, ali upotpunjuje sliku o nacistčkom pokretu i životu u Njemačkoj u to vrijeme, rekao je Ohler.

Istaknuo je kako je tijekom nacističke vladavine postojao apsurd da se javno promovirala čistoća tijela i zabranjivali se opijati, te se progonilo ovisnike a istovremeno je droga na mala vrata ulazila u živote nacističkih vođa, vojnika, ali i drugih Nijemaca.

Pervitin, koji je u biti današnji kristalni meth, davan je njemačkim vojnicima na početku rata, tijekom bitzkriega, kako bi danima bili bez potrebe za snom te dodatno motivirani za borbu. Tijekom ratnih godina je javno ukinuta zabrana upotrebe pervitina pa su u jednom razdoblju njime čak punjene čokoladne praline u redovnoj prodaji, kazao je Ohler.

Posebno intrigantan dio knjige je odnos Hitlera i njegova osobnog liječnika Theodora Morella, koji mu je pripremao razne vrste kemijskih pripravaka i opijata. Tako je u razdoblju od 1936. do 1941. godine Morell pripremao Hitleru jake vitaminske koktele, potom hormonske preparate za intravenozno uzimanje, a od 1943. do kraja rata sintetičke opijate s djelovanjem sličnim heroinu, ali snažnije, pa ih je Hitler posljednje dvije godine života uzimao svakog drugog dana i postao ovisnik, rekao je Ohler.

Istaknuo je da je knjigu pripremao, traženjem materijala po arhivama i u razgovoru s povjesničarima, liječnicima i svjedocima te pisao punih pet godina.

Kazao je da je ideju za pisanje knjige dobio kad mu je prijatelj glazbeni DJ prepričao da je jedan njegov prijatelj, trgovac rabljenim namještajem, u ormaru iz razdoblja Trećeg Reicha pronašao više stotina tableta pervitina, kušao ih i utvrdio da nisu mnogo izgubili na snazi tijekom svih tih godina.

Knjigu “Potpuna ekstaza: narkotici u Trećem Reichu” u Hrvatskoj je, u prijevodu Borisa Perića, objavila Naklada OceanMore.

Najavljeni razgovor s književnicom Dašom Drndić u subotnjem programu festivala vRIsak je otkazan zbog njene bolesti.

Komentiraj