Vrhunski sportaši na čelu s Tinom Srbićem u Ministarstvu obrane

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov susreli su se u petak, 18. listopada 2019. u Ministarstvu obrane s vrhunskim sportašima-ugovornim pričuvnicima Hrvatske vojske, među kojima i s osvajačem srebrne medalje na preči na Svjetskom prvenstvu u gimnastici Tinom Srbićem.

Ministra obrane je čestitao vrhunskim sportašima na svim postignutim rezultatima, zahvalivši im što svojim mukotrpnim radom, postignućima i talentom na najbolji mogući način predstavljaju Hrvatsku i njenu vojsku.

“Zaista nam je drago što ste dio obitelji pobjedničke Hrvatske vojske”, kazao je Krstičević.

U ime svih vrhunskih sportaša, osvajač srebrne medalje na preči na Svjetskom prvenstvu u gimnastici Tin Srbić zahvalio je na podršci koju im pruža Hrvatska vojska i izrazio zadovoljstvo današnjim susretom.

“Ovo je jako dobar koncept i za nas sportaše i za Hrvatsku vojsku, kojim mi dobivamo i potporu i priliku predstavljati Hrvatsku vojsku na svjetskoj razini. Koristim svaku prigodu reći kako sam dio Hrvatske vojske i time se ponosim.”

Uz promicanje ugleda i promocije Hrvatske i hrvatske vojske u svijetu, vrhunski sportaši daju značajan doprinos razvoju vojske kroz suradnju u području podizanja tjelesne spremnosti vojnika i kroz suradnju na specifičnoj obuci za specijalne snage. Neki od vrhunskih sportaša-ugovornih pričuvnika sudjelovali su i u najvećoj vojnoj vježbi hrvatske vojske “Velebit 18 – Združena snaga” održanoj u listopadu 2018. godine.

“S vama Hrvatska vojska dobiva dodatnu vrijednost i novu dimenziju izvrsnosti koja je neophodna za sve izazove koji su pred nama. Neka vaš mukotrpan rad i zalaganje bude inspiracija svim pripadnicima pobjedničke Hrvatske vojske, za koje želimo da se kao ni vi, nikada ne zadovoljavaju s prosječnim rezultatima nego da teže izvrsnosti”, poručio je Krstičević vrhunskim sportašima.

Naglasio je kako je u 2019. godini povećan broj ustrojbenih mjesta za vrhunske sportaše na sadašnja 42 mjesta te poručio kako će se taj trend nastaviti. Krstičević je također podsjetio kako je u posljednje tri godine intenzivno ulagano u razvoj sportske infrastrukture, izgradnju novih i obnovu postojećih teretana, sportskih terena, staza za trčanje te je nabavljena jedinstvena sportska oprema za sve pripadnike Hrvatske vojske.

Govoreći o sportu u hrvatskoj vojsci od njenih osnutaka, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov istaknuo je kako su upornost, uspješnost i discipliniranost zajednički vrhunskim sportašima i dobrim vojnicima.

“Održavajući fizičku spremnost, održavamo i poboljšavamo svaki drugi vid spremnosti, kako osobne tako i kolektivne. Kroz sport se razvijaju dosljedni, izdržljivi i motivirani pojedinci koji su u mogućnosti odgovoriti na sve izazove koji se pred njih postavljaju”, rekao je general Šundov, ističući sportske aktivnosti koje se danas provode u hrvatskoj vojsci poput natjecanja “Izazov tjelesne spremnosti – Viribus Unitis” i natjecanja za najspremnijeg pripadnika “Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku”.

Dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora Sanda Čorak koja je nazočila ovom sastanku zahvalila je Ministarstvu obrane i Hrvatskoj vojsci na uspješnoj suradnji te poručila kako i primjeri iz drugih zemalja dokazuju da je ovo izvanredan koncept zapošljavanja koji omogućava sportašima da se osjećaju sigurno i da imaju potporu, a omogućuje i promociju hrvatske države i Hrvatske vojske.

Braća Martin i Valent Sinković kazali su da im podrška koju im pruža Ministarstvo obrane na čelu s ministrom Krstičevićem predstavlja veliku čast, ali i motivaciju.

“Naš najveći doprinos Hrvatskoj vojsci je promicanje zdravog života i aktivnog bavljenja sportom s ciljem psihičkog i fizičkog zdravlja čovjeka. Održali smo i jedan motivacijski govor na Sljemenu, a u studenom ćemo kadetima Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” održati prezentaciju “Put do uspjeha”, istaknuo je Martin Sinković.

U pričuvnom sastavu Hrvatske vojske trenutno je u 41 vrhunski sportaš.

Model zapošljavanja primarno vrhunskih sportaša u Ministarstvu obrane počeo se razvijati 2010. godine slijedom pozitivnih iskustava europskih zemalja u zapošljavanju vrhunskih sportaša i sportašica u ministarstvima, a dodatno je razvijen Sporazumom o suradnji, unapređenju i razvoju športa u RH, potpisanom 27. veljače 2015. između Ministarstva obrane RH i Hrvatskog olimpijskog odbora.

Komentiraj