Vrhunski smartphone po umjerenoj cijeni

mikronis.hr

Lenovova A serija mobitela uvijek se izdvajala vrlo popularnim cijenama, no A7010 je nadmašio sva očekivanja: odnos cijene i mogućnosti iznenadio je i nas…

Čak i nas koji profesionalno pratimo tehnologiju – nerijetko iznenadi kojom brzinom se tehnologije mijenjaju, kako jučerašnja čuda tehnike naglo postaju nešto sasvim svakidašnje, svakom dostupno. Evo, uzmimo za primjer Lenovo A7010. Još pred manje od godinu dana mobitel takvih karakteristika bi spadao u najvišu klasu, što znači da bi koštao pet-šest tisuća kuna – više od sasvim solidnog laptopa. A eto nas na početku 2016. i ovaj Lenovo, koji se po svemu može usporediti s lanjskim mobilnim predvodnicima, nudi se po cijeni modela srednje klase – tek nešto iznad dvije tisuće kuna. Mislite da pretjerujemo? Krenimo korak po korak u raščlambu njegovih osobina…

Za početak: ekran od 5,5″ – toliki ili manji ekran imaju i najjači modeli Applea, Samsunga, LG-a, Sonyja… (iPhone 6s Plus, Galaxy S6/edge, LG G4, Xperia Z5 Premium, HTC One…). Razlučivost je Full HD – koliko i vaš televizor, ako imate neki noviji i bolji TV, podržava multitouch (reagira na svih deset prstiju, i zna ih razlikovati) a prekriven je Gorilla Glassom 3. Procesor MT6753 ima osam jezgri a dodatni procesor koji se brine samo za grafiku (GPU) još njih tri. RAM-a ima 2 GB, ugrađene memorije 32 GB a ako vam to nije dosta možete ju proširiti karticama do 128 GB.

Podržane su sve moguće bežične veze (4G, NFC, Bluetooth 4.1, Wi-Fi ac…) a da bi sve to glatko radilo unutra je baterija od čak 3300 mAh (za usporedbu, svi gore nabrojani „prvaci“ mobilne industrije imaju slabije baterije). Unatoč svemu tome, A7010 nije nimalo glomazan mobitel: tanji je od centimetra i tek koji gram teži od 150.

Najbolje smo ostavili za kraj: multimedijalne sposobnosti. A7010 ima kameru od 13 megapiksela koja nudi mali milijun mogućnosti: određivanje fokusa dodirom na ekran, HDR, panoramske snimke, dvostruku LED bljeskalicu… Još impresivniji je zvuk koji se prostire iz stereo zvučnika, poduprijet Dolby Atmos tehnologijom. Kao i većina kineskih mobitela, prima dvije SIM kartice, a – po najnovijoj modi – ima i skener otiska prsta, tako da telefon možete otključati samo vaš dodir!

Hrvatska je jedna od prvih zemalja u svijetu u koju je stigao ovaj mobitel a zanimljivo je da će se on u Aziji nuditi pod nazivom X3 Lite, a u Americi (uz malčice drugačiju memorijsku konfiguraciju: 3 GB RAM-a/16 GB ROM-a) kao K4 Note.

Više informacija: www.mikronis.hr

Komentiraj