SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL

Vrhunski obavještajni stručnjaci dolaze na Zagrebački sigurnosni forum

‘Zaštita energetske kritične infrastrukture’ tema je sigurnosnog foruma koji će okupiti najveće obavještajne stručnjake iz cijeloga svijeta

Organizatori Zagrebačkog sigurnosnog foruma, koji će se 29. veljače i 1. ožujka održati na temu “Zaštita energetske kritične infrastrukture” u hotelu Esplanade, objavili su i službeni program tog skupa koji je organiziran uz pokroviteljstvo predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Zagrebački sigurnosni forum je svojevrsni nastavak međunarodne konferencije na temu “Intelligence and Technology” koja je u Zagrebu održana u svibnju prošle godine, a na kojoj se tijekom triju dana okupilo više od 100 sudionika iz 21 države svijeta. U dva dana na forumu će se održati pet panel diskusija u kojima će sudjelovati vrhunski stručnjaci iz obavještajne zajednice, ali i sveučilišni profesori s ponajboljih europskih sveučilišta.

Forum će otvoriti Marko Jurčić, ekonomski savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je pokroviteljica ovog skupa, a nakon njega govorit će šef hrvatske vojne akademije Slavko Barić. Prvog dana foruma održat će se dvije panel diskusije na kojima će, između ostalih, govoriti stručnjakinja za energetsku politiku SAD-a Erica Keen Thomas, izraelski obavještajni stručnjak Sholomo Shpiro i šef zagrebačkog ureda za krizne situacije Pavle Kalinić.

Drugog dana Zagrebačkog sigurnosnog foruma na rasporedu će biti tri panel diskusije o energetskoj sigurnosti na području jugoistočne Europe i Mediterana, a ključni govor održat će Danny Lacker, zamjenik generalnog direktora izraelske državne tvrtke za vodnu privredu. On će govoriti o izraelskim iskustvima u navodnjavanju, ali i kako što bolje zaštititi vodnu infrastrukturu od izvanrednih situacija poput terorističkih napada. Uz Lackera, drugog dana Zagrebačkog sigurnosnog foruma u hotelu Esplanade govorit će i istaknuti stručnjaci kao što su Davor Šinka, Slavko Krajcar i Tomislav Bajc, koji će održati predavanje o procijeni terorističkih prijetnji na energetsku infrastrukturu, dok će Dejan Škanata i Nenad Debrecin govoriti o sigurnosti u sektoru nuklearne energije.

Skup će u utorak navečer završiti s pozdravnim govorom predsjednika Udruge Sv. Jurja Miroslava Tuđmana. Udruga Sv. Juraj, nakon što je organizirala prošlogodišnju konferenciju, glavni je organizator i ovog skupa. Udruga okuplja neke poznate bivše članove hrvatske sigurnosne zajednice i obavještajnih službi koji teme iz tog područja žele prodiskutirati s utjecajnim svjetskim stručnjacima koji često surađuju sa sigurnosnim službama svojih zemalja. Glavna tema Foruma bit će zaštita tzv. kritične energetske infrastrukture jer organizatori smatraju da je riječ o iznimno značajnoj temi koja je temelj slobodnog i neometanog života pojedinca i zajednica, slobodnog kretanja ljudi, roba i ideja. Ako informacijsko-komunikacijska infrastruktura predstavlja temelj učinkovitog i brzog djelovanja svih drugih kritičnih infrastruktura, energetska infrastruktura uvjet je bez kojeg ni jedna druga infrastruktura ne može sigurno i neometano djelovati i ispunjavati zadaće. Na Forumu će se razgovarati i o tome da je posljednjih godina razina prijetnje kritičnoj energetskoj infrastrukturi povećana. To nije samo prijetnja njenom neometanom djelovanju na koje utječu klimatske promjene, odnosno prirodne nepogode poput zemljotresa, nego i terorizam, cyber napadi i sabotaže te svjetski sukobi i ratovi.

Na Forumu će se upozoriti i na to koliko umreženost i međusobna ovisnost različitih dijelova kritične infrastrukture, čini te sustave istovremeno i snažnima i slabima. Govorit će se o njihovoj snazi s obzirom na to koje mogućnosti mogu pružiti u razvoju društva, država i zajednica, ali i o slabostima zbog novih prijetnji kojima su ti sustavi izloženi, prvenstveno onih koje dolaze iz tzv. cyber svijeta. Govornici na Forumu s različitih će pozicija nastojati objasniti koliko infrastrukturne cjeline mogu biti ugrožene ako se tek u jednom dijelu kritične infrastrukture dogode problemi koji mogu uzrokovati slabije djelovanje ili pak prestanak rada.Glavni cilj Foruma razmjena je znanja i ideja, međusobno upoznavanje stručnjaka iz različitih domena, istraživanje pojedinih slučajeva, analiza mogućih prijetnji te planiranje aktivnosti kojima se na najbolji način može odgovoriti sadašnjim, ali i budućim izazovima. Forumom će se nastojati pridonijeti boljoj učinkovitosti, posebno u kontekstu preventivnog djelovanja na području zaštite energetske infrastrukture, pripomoći boljoj suradnji stručnjaka različitih profila i vladajućih struktura na nacionalnoj i međunarodnoj razini te postići bolju suradnju s javnošću i medijima. “Zagrebački sigurnosni forum predstavlja platformu za razmjenu ideja i preporuka o različitim temama iz domene energetske politike kao što su sigurnost, društvena odgovornost, gospodarske i političke promjene s kojima se susreće ili će se susretati jugoistočna Europa i Mediteran”, izjavio je za Nacional John Nomikos, predsjednik Research Institutea for European and American Studies iz Atene, jedan od suorganizatora Foruma.

Organizatori očekuju da Forum preraste u redoviti godišnji Zagrebački sigurnosni forum po uzoru na slične susrete političara i stručnjaka koji se već godinama održavaju u Münchenu i Bratislavi.

Komentiraj