Vrhunski gastronomski doživljaj u dvorcu Kutjevo

Autor:

Karlo Hruškar

Zamislite jelovnik kreiran isključivo od namirnica lokalnih OPG-ova Zlatne Slavonije pažljivo kombiniranih s vrhunskim vinima. Ova ideja pretočena je u djelo na radionici TZ Požeško-slavonske županije u suradnji sa chefom Brankom Ognjenovićem i sommelierom Darkom Lugarićem

Glazirana lopatica od crne svinje, ragu od crne svinje u crnom vinu, pečeno carsko meso s umakom od meda i ljutih papričica, salata od ječma s crnom repom, bučnim uljem i švarglom, file pastrve omotan slaninom na ječmenoj kaši u umaku od graševine i čips od pastrve, tačkrle s umakom od milerama i pekmeza od šljiva… Ovo su samo neka od vrhunskih jela s a la carte ponude koja su bila prezentirana u dvorcu Kutjevo na edukativnoj gastronomskoj radionici vrhunskog chefa Branka Ognjenovića i uglednog sommeliera Darka Lugarića u organizaciji Turističke zajednice Požeško-slavonske županije.

File pastrve omotan slaninom na ječmenoj kaši u umaku od graševine i ragu od crne svinje u crnom vinu (Maximo nero). FOTO: Karlo Hruškar

Uz brojne atrakcije i znamenitosti, od Državne ergele lipicanaca i povijesnog perivoja u Lipiku, Slavonskog banovca u Pakracu i Dijecezanskog muzeja Požeške biskupije sa sakralnom i ostalim zbirkama, do Terre Panonice i Trga bećarca u Pleternici ili pak bogatih vinskih cesta i najstarijeg vinskog podruma u Hrvatskoj, Parka prirode Papuk, Kuće Panonskog mora i Adrenalinskog parka Duboka, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije i direktorica Maja Jakobović u ovoj godini stavljaju naglasak na gastronomiju Požeško-slavonske županije. Vrhunska gastronomija upotpunjena autentičnim gostoprimstvom i bogatom vinskom kartom dodatno će biti podignuta još boljom prezentacijom cjelokupne ponude i njezine prilagodbe samoj destinaciji, a upravo je to bila tema edukativne radionice organizirane za voditelje, kuhare i konobare iz osam ugostiteljskih objekata s područja županije. Požeško-slavonski kuhari zajedno s vrhunskim chefom Brankom Ognjenovićem pripremali su i prezentirali jela od lokalnih sezonskih namirnica OPG-a s područja županije, s naglaskom na povezivanju svakog jela s prikladnim vinom Vinarije Kutjevo.

Sommelier Darko Lugarić tako je preporučio kutjevački pjenušac Maximo Brut uz predjela poput zapečenog batata s kulenovom sekom, salate od ječma s crnom repom, bučinim uljem i švarglom, namaz od bučinih sjemenki i tjestenine sa svježim sirom i čvarcima. Kutjevačku Graševinu vrhunsku i Crni pinot De Gotho preporučio je uz riblji meni koji je uključivao file pastrve omotan slaninom na ječmenoj kaši u umaku od graševine i čips od pastrve te dimljenog šarana u juhi s tjesteninom.

Vrhunski chef Branko Ognjenović i ugledni sommelier Darko Lugarić na edukativnoj radionici za ugostitelje iz Požeško-slavonske županije sljubljivali su jela a la carte s najboljim vinima Vinarije Kutjevo. FOTO: Karlo Hruškar

Maximo bianco i Maximo nero vina su Vinarije Kutjevo koja su se, po ocjeni chefova kao i Darka Lugarića, najbolje sljubila uz bogati mesni meni: pečeno carsko meso s umakom od meda i ljutih papričica, glaziranu lopaticu crne svinje u umaku od graševine i maslaca s gratiniranim krumpirom, kao i ragu od crne svinje u crnom vinu Maximo nero.

Ledena berba Vinarije Kutjevo bila je savršena za “šećer na kraju” – izvrsno se stopila uz pečene jabuke s cimetom u umaku od vina (wine chateau) te uz tačkrle s umakom od milerama i pekmeza od šljiva.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.