Središnji događaj Renesansnog festivala u Koprivnici, povorka vitezova, kmetova, dvorskih luda, streličara i brojnih drugih povijesnih likova predvođenih kraljem i kraljicom, privukla je u subotu veliki broj posjetitelja na koprivničke bedeme.

Renesansni festival u Koprivnici, započeo je još u četvrtak, ali današnja podnevna povorka, koju su sačinjavali vitezovi, kmetovi, dvorske lude, streličari i brojni drugi povijesni karakteri predvođeni kraljem i kraljicom, označila je početak glavnog zbivanja na koprivničkim bedemima.

Povorka se protezala se od središnjeg koprivničkog trga do mjesta održavanja manifestacije gdje ju je dočekala glazba, ples i bogata gastronomska ponuda.

Taj povijesni spektakl živih srednjovijekovnih slika čini tisuću sudionika, koji dolaze iz Italije, Slovenije, Slovačke, Češke, Poljske, Njemačke, Austrije, Mađarske, Rumunjske BiH i Hrvatske.

Atrakcija ovogodišnjeg Renesansnog festivala je drveni labirint. Održava se i veliki srednjovjekovni prodajni sajam, viteške igre, streličarski turnir, nastupaju sokolari, predstavljaju se stari zanati, prikazuju dnevne i noćne opsade grada.

Glavna tema ovogodišnje manifestacije, koja je počela u četvrtak, jest željezo, pa posjetitelji mogu svjedočiti procesu taljenja željezne rudače u glinenim pećima kakve su arheolozi svojedobno pronašli na području Podravine.

Zadovoljan razvojem događaja u Koprivnici je gradonačelnik Mišel Jakšić koji je novinarima izjavio da će manifestacija i dalje rasti, ali će u njenom razvoju još neko vrijeme trebati potrebna pomoć države. “Renesdansni festival je dokazao da kad se lokalna zajednica preda nekom cilju, onda može stvoriti super brend Republike Hrvatske i top turističku manifestaciju,” rekao je Jakšić.

Direktor Turističke zajednice grada Koprivnice Renato Labazan zadovoljan je dosadašnjim brojem posjetitelja. “Jučer i prekjučer svjedočili smo rekordnoj posjećenosti domaćih i inozemnih gostiju. To je dokaz da manifestacija nije balon koji će se brzo ispuhnuti kako to mnogi priželjkuju,” kazao je Labazan novinarima.

Komentiraj