Vrhovni vođa talibana traži novu vladu da poštuje šerijatski zakon, buknuo prosvjed u Heratu

Vrhovni talibanski vođa Hibatullah Akhundzada pozvao je novu vladu da poštuje šerijatski zakon u prvoj poruci otkako su islamisti preuzeli vlast i obećali mir, no već u utorak pale su prve žrtve  na prosvjedu u gradu Heratu.

“Uvjeravam sve naše građane da će vladajući mukotrpno raditi na tome da se poštuju islamski propisi i šarija u cijeloj zemlji”, stoji u priopćenju na engleskom jeziku koje je objavio Hibatullah Akhundzada.

Nova vlada uspostavit će  “mir, napredak i trajni razvitak” u zemlji, poručio je talibanski vođa.

Pozvao je sugrađane da ne napuštaju Afganistan i ustvrdio da talibanski režim nema problem ni sa kime, no 120.000 Afganistanaca proteklih tjedana već je iselilo u strahu od talibanske odmazde.

U dugoj poruci u kojoj je poželio “snažne i  zdrave veze sa susjednim državama i svim drugim državama”, Akhundzada je ustvrdio da će njegov režim “poduzeti snažne i učinkovite mjere radi zaštite ljudskih prava”.

Međutim, njegova obećanja, napose glede ženskih prava, zasad teško mogu umiriti neistomišljenike. Znak tog nepovjerenja jesu prosvjedi što su ih ovih dana u Kabulu organizirale aktivistkinje kojima su se pridružili Afganistanci koji su došli osuditi nasilje režima u Panširu.

Prosvjed protiv režima

Na prosvjedu protiv talibanskog režima dvije su osobe ubijene, a osam je ranjenih metcima u utorak u Heratu, velikom gradu na zapadu Afganistana, rekao je za agenciju AFP lokalni liječnik pod uvjetom da ostane neimenovan.

Riječ je o prvom smrtonosnom ishodu na prosvjedima koji su, otkako su islamisti preuzeli vlast, održani u glavnome gradu Kabulu, Heratu i Mazar-i-Sharifu (na sjeveru).

Više stotina ljudi, a među njima mnogo žena, prosvjedovalo je poslije podne u Heratu uz povike “Sloboda” i “Smrt Pakistanu”, noseći zeleno-crno-crvenu zastavu bivše vlade koju su talibani zamijenili svojom bijelom zastavom otkako su se vratili na vlast 15. kolovoza

Dva tijela i deset ranjenih bilo je dovezeno u bolnicu u gradu, rekao je liječnik agenciji AFP.

“Svi su imali ozljede zadobivene metcima”, rekao je liječnik.

Danju su talibani pucali u zrak kako bi rastjerali mnoštvo tijekom nekoliko manifestacija organiziranih u Kabulu.

I u Heratu, kao i na drugim prosvjedima, sudionici su se protivili nasilju koje talibani provode u pokrajini Panšir, osudili su upletanje Pakistana, koji je blizak s talibanima u unutarnja pitanja Afganistana, napose  pakistanskih obavještajnih službi.

Tri tjedna nakon preuzimanja vlasti u Afganistanu talibani su u utorak objavili sastav dijela buduće vlade kojom će predsjedati Mohammad Hassan Akhund, jedan od utemeljitelja talibanskog pokreta.

Vlada još nije kompletna

Talibanski glasnogovornik Zabihullah Mujahid rekao je u utorak na konferenciji za novinare u Kabulu da vlada još nije kompletna i rekao da će njegov pokret koji je obećao “široku” vladu, pokušati “uzeti ljude iz drugih dijelova zemlje”.

Talibanski vođa Hibatullah Akhundzada obećao je još i obrazovanje jer je to “među vodećim potrebama u  zemlji”, i ustvrdio da će vlada raditi na tome.

“Svi strani diplomati, veleposlanstva, konzulati, organizacije, humanitarne i investicijske neće imati nikakvih problema” u zemlji, rekao je.

Imenovan na čelo talibana u svibnju 2016. Hibatullah Akhundzada bio je dosad nepoznat široj javnosti, više se baveši pravnim i vjerskim pitanjima nego vojnim područjem.

On objavljuje samo rijetke godišnje poruke o islamskim blagdanima.

Pošto se dugo šutjelo o njegovu prebivalištu, talibanski pokret je krajem kolovoza objavio da “od samog početka” živi u Kandaharu i da će se “uskoro pojaviti u javnosti”.

 

Komentiraj