Vrhovni sud ukinuo odluku: Povjerenstvo za sukob interesa ostaje bez ključnog alata

Visoki upravni sud donio je pravomoćnu presudu kojom je ukinuo odluku Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa u slučaju Milan Bandić donesenu u studenom 2017., a u kojoj je Povjerenstvo konstatiralo da je Bandić povrijedio načela časnog i odgovornog obnašanja dužnosti jer je primanjem jamstva od 15 milijuna kuna od odvjetničkog društva Hanžeković i partneri kako bi izašao iz istražnog zatvora doveo sebe u odnos ovisnosti prema tome odvjetničkom društvu tj. ugrozio integritet javnog dužnosnika.

Ovom je odlukom, piše Telegram, Povjerenstvo za odlučivanje sukoba interesa ostalo je bez najbitnijeg dijela svojih ovlasti, odlučivanja o kršenju načela obnašanja dužnosti.

Time padaju i praktički svi medijski visokoprofilirani postupci koje je Povjerenstvo vodilo protiv istaknutih političara – Tomislava Karamarka (Konzultantica), Andreja Plenkovića (Helsinki, Hotmail/Borg i ostali), Davora Bernardića (stipendija), nekoliko slučajeva Milana Bandića i drugi.

Prema gruboj procjeni, piše Jutarnji list, više od trećine odluka Povjerenstva odnosi se upravo na povredu načela iz članka 5. Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Komentiraj