Vrhovni sud povećao kaznu muškarcu koji se u Solinu pijan naguravao i ubio prijatelja

Vrhovni sud povisio je s tri na pet godina zatvora kaznu 56-godišnjem Kreši Glibi koji je u listopadu 2018. u Solinu u pijanom stanju, nakon naguravanja, pištoljem usmrtio svojeg prijatelja Petra Balića.

Uz inicijale optuženika, Vrhovni sud je istaknuo da je prvostupanjsku presudu splitskog Županijskog suda preinačio nakon prihvaćene žalbe državnog odvjetnika.

Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud odmjerio kaznu u prekratkom trajanju jer sve utvrđene okolnosti nisu primjereno vrednovane prilikom odmjeravanja visine kazne zatvora. Dodao je da je splitski Županijski sud ocijenio olakotnim Glibino žaljenje i kajanje, pružanje pomoći Baliću, činjenicu da je otac troje maloljetne djece te da je bio smanjeno ubrojiv u vrijeme počinjenja kaznenog djela.

Otegotnim je cijenjena Glibina dosadašnja osuđivanost, dok je prvostupanjski sud propustio cijeniti Glibinu bezobzirnost jer je bahato nosio nabijeni pištolj zataknut za pojasom hlača na javnom mjestu, nadodao je Vrhovni sud.

“Prilikom banalnog, pijanog naguravanja, potegnuo je taj pištolj. S prstom na obaraču udario je drugu osobu. Uslijed toga došlo je do nekontroliranog ispaljenja s fatalnim ishodom. Sve se to odvijalo u popodnevnim satima ispred stambenih zgrada u blizini brojnih građana”, precizirao je Vrhovni sud ističući da je Glibo zbog ovisnosti o alkoholu sklon ekscesima.

Postrožena kazna primjerena optuženiku, jer je sklon ekscesima

Nadalje, Vrhovni sud je istaknuo da je postrožena kazna primjerena ličnosti optuženika i počinjenom djelu te da je takva kazna pogodna za ostvarenje svrhe kažnjavanja i izražavanja društvene osude zbog počinjenog kaznenog djela.

Podsjetimo, Krešu Glibu je sudsko vijeće splitskog Županijskog suda proglasilo krivim jer se 8. listopada 2018., oko 17:15 sati, u Solinu, na ulici ispred stambene zgrade, naguravao i prepirao s Nenadom Ristivojevićem i Balićem.

Glibo je tada u krvi imao 2,92 promila alkohola, a u jednom je trenutku iz pojasa hlača izvukao pištolj marke “Češka zbrojovka” kalibra 7.65 mm. Nastavio se naguravati s otkočenim pištoljem kojemu je metak bio u cijevi, a držao je i prst na okidaču. U jednom je trenutku pištoljem udario Ristivojevića po glavi, a tada je pištolj opalio i metak je pogodio Balića iz neposredne blizine u glavu.

Balić je od posljedica ozljeda preminuo u splitskoj bolnici 19. veljače 2019.

Komentiraj