Vrhovni sud potvrdio presudu za prometnu nesreću u kojoj je poginuo osječki glumac

Vrhovni sud u ponedjeljak je potvrdio presudu Županijskog suda u Osijeku kojom je Branislav Smiljanić (23) osuđen na sedam godina i šest mjeseci zatvora zbog izazivanja prometne nesreće od čijih je posljedica preminuo glumac osječkog HNK Aleksandar Bogdanović.

Mladić koji je usmrtio osječkog glumca Aleksandra Bogdanovića nepravomoćno osuđen na sedam i pol godina zatvora

Sud, koji je u priopćenju istaknuo samo inicijale optuženika, navodi da je potvrdom presude ona postala pravomoćna. “Optuženik je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora 7 (sedam) godina i 6 (šest) mjeseci. U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženik i dalje nalazi. Izrečena mu je sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju 5 (pet) godina dulje od izrečene kazne zatvora, navodi se u priopćenju.

Objašnjava se da je optuženik suđen jer je bez potrebnog znanja, vještine i važeće vozačke dozvole upravljao osobnim vozilom brzinom većom od dopuštene. Brzinu nije smanjio ni dolaskom do obilježenog pješačkog prijelaza. Udario je u pješaka koji je prelazio pješački prijelaz. Vozilo nije zaustavio ni pružio pomoć ozlijeđenom koji je ostao ležati na kolniku. Udaljio se s mjesta prometne nesreće ne obavijestivši ni hitnu medicinsku pomoć ni policiju, iako je to mogao učiniti. Ozljede koje je pješak zadobio su bile takve da je unatoč intenzivnom liječenju pješak nakon par dana umro.

“Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da je jedinstvena kazna na koju je optuženik osuđen pravilno odmjerena s obzirom na utvrđene olakotne i otegotne okolnosti. Optuženik je priznao počinjenje djela i iskazao žaljenje. Mlade je životne dobi (23 godine). Otegotnim je cijenjena i prijašnja prekršajna osuđivanost za prekršajna djela u prometu i to vožnja bez vozačke dozvole. U jednom od prekršajnih djela dvije su osobe tjelesno ozlijeđene”, ističe se u priopćenju.

Na kraju se navodi da će izrečena jedinstvena kazna ispuniti svrhu kažnjavanja u odnosu na optuženika. Istodobno će kazna u dovoljnoj mjeri utjecati na optuženika da više ne čini kaznena djela te će se postići i svrha generalne prevencije.

Komentiraj