Vrhovni sud potvrdio 25 godina zatvora za teško ubojstvo izvanbračne supruge

Vrhovni sud odbio je žalbu Hrvoju Domobranu Kneževiću (26) čime je postala pravomoćna presuda kojom je osuđen na 25 godina zatvora zbog teškog ubojstva izvanbračne supruge Josipe Božić (21).

Optuženi je u srpnju 2017. na Županijskom sudu u Zadru osuđen na 30 godina, a Vrhovni sud mu je u prvom žalbenom postupku kaznu smanjio na 25 godina.

Kako je bila riječ o kazni dugotrajnog zatvora, optuženik je imao pravo još jedne žalbe koja mu je sada, zajedno sa žalbom njegove majke, odbijena te mu je, u trećem stupnju, potvrđena kazna od 25 godina zatvora.

Žrtva pretrpjela velike fizičke i psihičke boli

U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se Knežević i dalje nalazi, a uz kaznu izrečena mu je i sigurnosna mjera obveznog liječenja od ovisnosti koja će se provoditi u okviru zatvorskog sustava i može trajati najdulje tri godine.

Optuženi je osuđen zbog ubojstva izvanbračne supruge na okrutan način u noći na 27. studenog 2015. Nakon što su zajedno konzumirali drogu, optuženi je udarao i bacao žrtvu kojoj je potom zadao 39 rana po cijelom tijelu sa skalpelom, odvijačem, šilom i kuhinjskim nožem.

Sud je dodao da je žrtva trpjela fizičke i psihičke boli visokog intenziteta i bezuspješno se pokušavala suprotstaviti te da je optuženi žrtvi zadao smrtonosnu ozljedu ubodom u vrat, uslijed čega je iskrvarila i preminula.

Kada mu je prvi put smanjio kaznu, nakon žalbe u srpnju 2020. Vrhovni sud je obrazložio da je prvostupanjski sud pravilno cijenio optuženikovu mladost u vrijeme počinjenja nedjela, dok mu je otegotnim cijenjena ranija osuđivanost.

Poremećaj osobnosti

Sud je dodao da je optuženi svojim ponašanjem tijekom postupka izrazio određeni stupanj žaljenja i bio je dosljedan u priznanju da je žrtvi oduzeo život. Nadodano je da je djelo počinio pod odlučujućim djelovanjem sredstava ovisnosti te kako tijekom postupka nije utvrđeno da bi kazneno djelo bilo obuhvaćeno njegovom namjerom kada se dovodio u stanje bitno smanjene ubrojivosti.

Uz to, optuženom je utvrđen poremećaj osobnosti te elementi agresivnosti, a nakon počinjenja djela bio je u depresiji te je pokušao samoubojstvo. Otegotno je što je na surov i okrutan način oduzeo život jednoj mladoj osobi, koja ničim nije doprinijela počinjenju kaznenog djela, dodao je najviši sud.

Komentiraj