HINA/ Damir SENČAR

Vrhovni sud ponovno odlučuje o Turudiću

Vrhovni sud primio je zahtjev za zaštitom zakonitosti što je glavni državni odvjetnik podnio zbog odluke suca zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića koji je u ožujku ponovno odbio nagodbu Uskoka s poduzetnikom Željkom Žužićem.

Žužić je kao suoptuženik bivše SDP-ove sisačko-moslavačke županice još 2016. priznao da je Marini Lovrić Merzel dao sto tisuća eura mita nakon čega je s Uskokom sklopio sporazum koji mu je predviđao uvjetnu kaznu od godine dana uz rok kušnje od četiri godine.

No, sudac Turudić je nagodbu još sredinom 2016. odbio pojašnjavajući da je kazna nesrazmjerna kaznenom djelu, a Uskok je podnio prvi zahtjev za zaštitom zakonitosti, koji je Vrhovni sud prihvatio krajem prošle godine.

Tom odlukom Vrhovni sud je zaključio da sudovi ne bi smjeli intervenirati u sadržaj nagodbi optuženika i tužiteljstva i okolnosti slučaja, već samo kontrolirati njihovu zakonitost.

Iako je Vrhovni sud ukinuo prvu odluku o Žužićevoj nagodbi i predmet vratilo na novo odlučivanje Turudić je u ožujku ponovno odbio nagodbu, zbog čega je Uskok dva dana zaredom tražio Turudićevo izuzeće kao suca, ali i predsjednika zagrebačkog Županijskog suda. Kako se Turudić odbio izuzeti tužitelji su u dva navrata samovoljno napustili sudnicu, a zahtjev za izuzećem došao je i pred Vrhovni sud koji je u utorak odbacio Uskokov zahtjev, navodeći da o izuzeću treba odlučiti zamjenik predsjednika suda.

Uskok Lovrić Merzel tereti da je sa svojim suoptuženicima odgovorna za niz nezakonitosti – od primanja mita i pranja novca do neosnovanog plaćanja savjetnika, preplaćivanja zgrade za Hitnu pomoć i trošenja javnog novca na zabave.

Uz tu bivšu lokalnu moćnicu, koja je nakon uhićenja provela više od pet mjeseci u istražnom zatvoru, te Žužića optuženi su i ostali akteri te korupcijske priče – predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak, Bernard Popec koji je županiji prodao zgradu za Hitnu pomoć, njezin nećak Dalibor Rožanković i voditelj u Hrvatskim šumama Zvonko Rožić.

Komentiraj